'56
Élet-Stílus

Megegyeznek a vezetők

Ezen a napon az MDP vezetői kénytelenek nyilvánosan is elismeri, hogy a felkelők nem ellenforradalmárok és jó azt, hogy helyes célokért küzdenek. Az országban azonban nem történik sem rendszerváltás, sem gyökeres fordulat. Az MDP vezető szerepe nem kérőjeleződik meg, ugyanis a forradalom élére állva sikerül elkezdeni a kibontakozást.

Harcok a fővárosban
Napközben szórványosak a harcok főleg a város külterületein, Csepelen a kiskunhalasi lövészezred visszaveszi a középületeket és megszállják a Gubacsi híd környékét, két felkelőt lelőnek. Új csoportok is létrejönnek. Azonban a fegyveres harcokon túlmutató kezdeményezések is szárba szökkennek. A XII. kerületben például Nemzeti Bizottság jön létre és megalakul a Magyar Ifjúság Forradalmi Pártja.

Bejelentik a tűzszünetet
Reggel az MDP központjában Kádár ismerteti az egybegyűltekkel az előző nap elfogadott kibontakozási programot. Nagy Imre egy óra után bejelenti a rádióban, hogy a kormány általános tűzszünetet rendel el, a fegyveres erőkújra utasítást kapnak, hogy csak fegyveres támadás esetén használhatják fegyvereiket.
Tizenegy óra tájban kerül az utcára a párt hivatalos lapja a Szabad Nép, amelynek “Híven az igazsághoz” címet viselő vezércikke úgy beszél a felkelőkről, mint a szocialista forradalom harcosairól, ezzel is egyértelművé teszi a fordulatot. Az újságot a párt jóváhagyása után, késve kezdik el terjeszteni.

Megkezdi működését az új kormány
Délután kettőkor a Parlamentben az új kormány leteszi az esküt, Tildy Zoltán javasolja a tagosítás azonnali beszüntetését, a miniszter azon kérésre, hogy dönthet-e a kormány szuverén módon Nagy Imre azt nyilatkozza, hogy a kormány független az MDP-től.

Beismerés a rádióban
Fél hat előtt öt perccel elhangzik a rádióban a fordulatot bejelentő Nagy Imre nyilatkozat. Az előző napok „tragikus testvérharcainak” okát a korábbi vezetés hibáinak tudja be. Egyúttal bejelenti az ÁVH feloszlatását, az általános amnesztiát, a Kossuth-címer bevezetését és nemzeti ünnepnek nyilvánítja március 15-ét.
A nyilatkozat rádiós közlése után rögtön leadják az MDP KV közleményét is, amely a kormányprogram támogatására szólítja fel a párt tagjait és támogatásáról biztosítja a kormányt.
Ennek megfelelően elkezdődik a korábbi jelképek átalakítása és felváltása is Janza Károly honvédelmi és Münnich Ferenc belügyminiszter közös rendelkezésében megszüntetik a szovjet mintájú címert és bevezetik a bajtárs megszólítást a korábbi elvtárs helyett.

Puccskísérlet
A fordulatnak azonban vannak ellenzői, így az éjszaka folyamán az MDP Katonai Bizottsága katonai diktatúra bevezetésére dolgoz ki tervet. Hazai Jenő vezérőrnagy és Czinege Lajos vezetésével. Azt tervezik, hogy a hatalmat a hadsereg szerzi meg, akár Nagy Imre ellenében is a felkelést pedig könyörtelenül leverik. A tervet Fehér Lajos, Czinege és Földes László 2 órakor Pártközpontban közölni akarja , de Szántó Zoltán ragaszkodik Nagy Imre beleegyezéséhez, vele azonban a delegáció nem tud tárgyalni. Így a kísérlet meghíusul.

Új karhatalom
Este tíz után a rádió felhívást tesz közzé, amelyben felszólítja a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a szerveződő nemzetőrséghez. Fél órával később közlik, hogy a budapesti rendőrség megkezdte a nemzetőrség szervezését.

A Szovjunió reakciója
Késő este a legkompromittáltabb vezetőket Gerő Ernőt, Hegedüs Andrást, Bata Istvánt, Piros Lászlót hozzátartozóikkal együtt Moszkvába viszik. A fővárosban tartózkodó szovjet egységek parancsot kapnak a tüzelés beszüntetésére. Ez azonban csak az időnyerést szolgálja, tovább folytatódik szovjet csapatok felvonulása a magyar határhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik