Élet-Stílus

Több tíz milliós hiánnyal búcsúzott a Zsigmond-kiállítás

A Magyar Nemzet birtokába került, az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak címzett levélben a Luxemburgban a hét végén záruló Zsigmond király és kora tárlattal kapcsolatos financiális és szervezési problémák miatt fejti ki aggályait Michel Polfer, a Luxemburgi Nemzeti Művészettörténeti Múzeum igazgatója.

A Magyar Nemzet információi szerint az igazgatót aggasztják a kiállított tárgyak hazaszállítás máig tisztázatlan paraméterei és finanszírozása, ugyanis – állítása szerint a magyar fél hibájából – idő előtt kiürült a közös kassza. A budapesti programiroda ugyanis már elköltötte a teljes költségvetés keretét, amelyből a visszaszállítást is fedezni kellett volna.

A lap értesülései szerint a Sigismundus-kiállítás megszervezésére létrehozott programiroda már idén februárban sok tíz millió forinttal túllépte a büdzsét, ám erről nem tudott a minisztérium. A hiányra akkor derült fény, amikor a kiállítás hazai zárása után a műtárgyakat Luxemburgba kellett szállítani.

Ha a luxemburgi fél nem vállalta volna magára a szerződés szerint a magyar felet terhelő októberi szállítási költségeket, akkor mintegy 140 millió forintnyi lenne a kifizetetlen számla, így „csak” 70 millió forint – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik