'56
Élet-Stílus

Általános felkelés

Október 26.: Az egész országban folyamatossá válnak a tüntetések, mindenhol leáll a munka és a tanítás. A Magyar Dolgozók Pártja nem ura többé a helyzetnek, s gyakorlatilag nincs is már eszköze a a korábbi rend helyreállítására. A katonák egyre kevésbé engedelmeskednek feljebbvalóiknak.

Újabb fegyveres csoportok
A szovjet hadsereg egységei nem tudják megtisztítani a fegyveresektől Budapest utcáit, s ahelyett, hogy csillapodnának a harcok, az egész városban gomba módjára szaporodnak a felkelők központjai, számos katona is csatlakozik hozzájuk. Felkelőcsoportok alakulnak a Móricz Zsigmond körtéren, a Széna téren és a Vajdahunyad utcában is.

Támadás a külső kerületekben
A karhatalom és a párt intézményei már a főváros külső – 1949-ben a városhoz csatolt – kerületeiben is folyamatos támadásoknak van kitéve. Rákosszentmihályon a tüntetők elfoglalják az MDP székházát a bent talált iratokat elégetik. Pesterzsébeten és Pestlőrincen elfoglalják a rendőrséget, előbbiben a kerületi tanács épületét is.

Újabb követlések
A vidéki településeken a demonstrálók gyakorlatilag ugyanazt követelik, amit a fővárosiak is. Huszonhatodikán azonban már hallani újabb követeléseket is: semlegesség kinyilvánítása, kilépés a Varsói Szerződésből. Két nap kihagyás után reggel újból megjelenik az MDP hivatalos lapja a Szabad Nép vezércikkében kiáll a Nagy Imre programjáért. A Népszava azonban már radikális követeléseket közöl, az írók és művészek hat pontját, amely többek között az AVH feloszlatását és a szovjet csapatok kivonulását is követeli.


Kísérlet a keményvonalasok kiszorítására
Az MDP központjában folyamatosan tanácskoznak a párt vezetői. Nagy Imre és a mögé felsorakozók, megpróbálják elérni, hogy a párt „álljon be a felkelés mögé”. Gerő ellenzi ezt az elképzelést, a szovjet küldöttek (Mikojav és Szuszlov) is rosszallásuknak adnak hangot. Csupán részleges sikereket érnek el. Végül a tanácskozók megegyeznek, hogy létrehozzák az MDP KV Rendkívüli Bizottságát (Direktórium). és cenzorokat küldenek ki az újságokhoz. Valamint elhatározzák, hogy MDP Budapesti Bizottságán keresztül 2-3 ezer önkéntes felfegyverzésére adnak utasítást.
Délután a rádió közli az MDP KV nyilatkozatát, amely egyenrangú magyar-szovjet kapcsolatokat, valamit gazdasági és agrár reformokat helyez kilátásba. Azokat azonban, akik nem teszik le a fegyvert, “megsemmisítéssel” fenyegetik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik