Élet-Stílus

Itt a szupergyors vérzéscsillapító

Amerikai és kínai kutatók kifejlesztettek egy folyadékot, amely nyílt sebre helyezve akár 15 másodperc alatt megszünteti a vérzést. A tudósok szerint az új anyag forradalmasíthatja a műtéti vérzéscsillapítást.

A Massachusetts Technológiai Intézet és a Hongkongi Egyetem munkatársai rágcsálókon végzett kísérleteik során igazolták, hogy az általuk kifejlesztett folyadék minden eddigi anyagnál gyorsabban elállítja a vérzést.

A fehérjetöredékekből (peptidekből) álló folyadék nyílt sebre kerülve géllé alakul, és mikroszkópos méretű védőhártyát hoz létre. Ez a hártya kevesebb mint 15 másodperc alatt megakadályozza a seb további vérzését. Több szerven – agy, máj, bőr, gerincvelő, bél – vizsgálták a folyadékot, és szinte minden esetben kiváló eredményeket értek el vele.

A seb gyógyulása során a gél aminosavakra bomlik, melyeket a környező sejtek tápanyagként fel tudnak használni. A kutatók igazolták, hogy a folyadék nem vált ki immunreakciót az állatokból, vagyis azok szervezete elfogadja az új anyagot.

Jelenleg a legtöbb operáció során az idő mintegy 50 százaléka a vérzéscsillapítással telik el. Rutledge Elis-Behnke, a vizsgálat vezetője szerint, ha az új anyagot bevezetik a humán gyógyászatban, a különböző műtétek időtartama jelentősen megrövidülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik