'56
Élet-Stílus

Elindul az átalakulás

Október 31.: A szovjet erők délre elhagyják a főváros területét, vidéken azonban folytatódnak a csapatösszevonások. A forradalom konszolidációja azonban folytatódik. Nagy Imre pedig megpróbál kitörni a külpolitikai elszigeteltségből. Este a fővárosba érkezik – korábbi háziőrizete helyszínéről – az esztergomi érsek.

Szovjetek
Bár a megállapodás ellenére reggel még mindig szovjet tankok állnak a Honvédelmi és a Belügyminisztérium előtt, de végül a szovjet vezetés állja a szavát, hogy időt nyerjen. Dél körül az utolsó egységek is elhagyják a főváros területét, kivételt képeznek ez alól a szovjet nagykövetség környéke és egyes szovjet tulajdonú épületek. Közben a 38. szovjet hadsereg megkezdi a “Forgószél”-hadművelet terveinek kidolgozását, amelynek célja az ország megszállása.


Külpolitikai próbálkozások
Délelőtt a szűkebb kabinet az egy évvel korábban aláírt Varsói Szerződésből való kilépést fontolgatja. Király Bélát a Nemzetőrség főparancsnokává, Maléter Pát pedig honvédelmi miniszterhelyettessé nevezik ki. Az ország életének normalizálása érdekében a kormány kéri a Szakszervezetek Országos Tanácsát, hogy buzdítsák az embereket a munka felvételére, azonban a SZOT vezetői inkább a további sztájk mellett döntenek.
Budapestre érkezik az egy nappal korábban Győrben megalakult Dunántúli Nemzeti Tanács küldöttsége és tárgyalnak Nagy Imrével.


Pártok
Rohamtempóban szervezik életüket az újjáéledő pártok. A Szociáldemokrata Párt elnökévé Kéthly Annát választják.
Újpesten újra megalakul a Pfeiffer-féle Magyar Függetlenségi Párt. Teljesen új pártok is létrejönnek, így például a Magyar Forradalmi Ifjúsági Párt, amely egy ÁVH-épületet vesz birtokba.
Délután az előző nap megalakuló Nemzeti Parasztpárt Vajdahunyadvárban megtartott ülésén megváltoztatja nevét Petőfi Pártra, ezzel is jelezve, hogy nem kérnek a kollaboránsnak tartott korábbi pártprominens, Erdei Ferenc politikájából.
Elnökség helyett irányító testület választanak a résztvevők, amelyben helyet kap többek között. Kodolányi János, Németh László, Szabó Lőrinc, Tamási Áron, Féja Géza és Illyés Gyula is.


Bíboros
31-ére virradóan megérkezik Rétságra az Újpesti Nemzeti Bizottság különítménye. Tildy Zoltán utasítja Pálinkás (Pallavicini) Antal őrnagyot, hogy kísérjék Mindszentyt a budavári érseki rezidenciába. Reggel kilenc órakor megérkeznek a budai Várba.

Új kommunista párt alakul
Az MDP Elnöksége a Parlamentben megtartott ülésén újra tárgyal Szántó Zoltán előző napi javaslatáról. Rövid vita után kimondja az MDP feloszlatását, és Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néven új pártot hoz létre. Az alapító kongresszus előkészítésére Donáth Ferenc, Kádár János, Kopácsi Sándor, Losonczy Géza, Lukács György, Nagy Imre, Szántó Zoltán részvételével ideiglenes intézőbizottság alakul. Az új pártlap, a Népszabadság főszerkesztőjévé Haraszti Sándort nevezik ki. Délután a Nádor utcai pártközpont épületében Kádár János elnökletével megtartják a párt első gyűlését. A tanácskozáson csaknem száz résztvevő jelenik meg, köztük a Tűzoltó utcai fegyveres csoport tagjai is, Csongovai Per Olaf a felkelők nevében további reformokat sürget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik