Élet-Stílus

UEFA-figyelmeztetés Horvátországnak

Amennyiben a horvát labdarúgó-szurkolók továbbra is rasszista megnyilvánulásokat tesznek, az azt is eredményezheti, hogy a válogatott nem vehet részt a 2008-as Európa-bajnokságon – írta figyelmeztetető levelében az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

William Gaillard, az UEFA szóvivője hozzátette: a szankciók a pontlevonástól kezdve a selejtezősorozatból történő kizárásig terjedhetnek. „Az egyértelmű, hogy az első megrovás mértéke nem lehet ugyanolyan, mint második vagy a harmadik esetben” – mondta Gaillard. Az UEFA-figyelmeztetés a szerdai horvát–angol Eb-selejtező előtt érkezett Zágrábba.

Augusztusban a horvát szurkolók horogkeresztet formáltak a világbajnok olaszok elleni idegenbeli barátságos mérkőzésen, és többen náci karlendítéssel hergelték a hazaiakat. Elmondásuk szerint ez válasz volt arra, hogy az olasz drukkerek jugoszláv zászlót lengettek. A 2004-es portugáliai Eb-n a horvát válogatott összecsapásait rasszista bekiabálások zavarták meg, és a szurkolók számos szidalmazó feliratot függesztettek ki.

Gaillard azt is megjegyezte, nem kizárólag a horvát válogatottal volt eddig baj: „Szankciókat már hoztunk Szlovákia ellen, valamint római, cseh, magyar, bolgár és horvát klubokkal szemben is.”

Az európai szövetség levele rossz fényt vett a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott magyar–horvát pályázatra. Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke hétfőn a kormány segítségét kérte, mert szerinte a huligánok szabotálni akarják a kandidálást. A sportvezető személy szerint Ivica Kirin belügyminiszterhez fordult, mert az utóbbi időben a drukkerek a horvát csapatok nemzetközi mérkőzésein rendre botrányt okoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik