Élet-Stílus

Államilag támogatott hackelés Svájcban

A svájci nyomozóhatóságok és a környezetvédelmi, közlekedési és távközlési minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként alkalmazhatnának kémprogramokat az internetes telefonbeszélgetések lehallgatására.

Az elképzelések szerint a svájci telekommunikációs vállalatoknak és internetszolgáltatóknak nagy szerepük lenne a terv végrehajtásában, hiszen nekik kellene a kémprogramokat a gyanúsítottak (például terroristák vagy más bűnözők) számítógépeire csempészni. A problémát leginkább az jelenti, hogy a jelenlegi VoIP-szoftverek – például a világszerte óriási népszerűségnek örvendő Skype – kódolják a beszélgetéseket, illetve hogy a szoftvereket külföldön fejlesztik.

Arra, hogy a kémalkalmazásokat a célszemély számítógépére jutassák, két lehetőség van. Az egyik, hogy egy titkos akció során feltelepítik a programot a PC-re, míg a másik, hogy az interneten keresztül, a számítógépen lévő biztonsági szoftvereket kijátszva installálják fel azt. Egy ilyen lehallgatást lehetővé tévő kémprogramot fejlesztett ki az ERA IT Solutions helyi cég. Az alkalmazás előnye, hogy sem a vírusirtók, sem más biztonsági alkalmazások nem ismerik fel, és darabolva érkezik meg a számítógépre. Amennyiben kikapcsolják időközben a PC-t, akkor türelmesen várakozik az újabb bekapcsolásig és internetes kapcsolatig.

„Ezt a termékünket kizárólag a hatóságoknak adjuk el, és nem tervezzük más személyeknek vagy cégeknek való értékesítését” – igyekezett eloszlatni az adatvédelmi aggályokat Riccardo Gubser, az ERA IT Solutions ügyvezetője. A szoftvert csak bírósági felhatalmazás alapján lehet telepíteni és használni, és rendkívül intelligens. Képes a közelben vagy a számítógéphez csatlakoztatott mikrofonok vagy a webkamerák bekapcsolására, de persze ilyenkor a kamerák működés közben világító diódái árulkodóak lehetnek. A lehallgatás végén az akcióban részt vevő személyzet egyszerűen eltávolítja a számítógépről a programot.

Charles Gudet, a svájci Különleges Feladatok Szolgálata (DBA) vezetője elmondta, hogy sajnos jelenleg tisztázatlan a jogi háttér és a szövetségi törvények nem, a helyi és a kantonokban hatályban lévő jogszabályok viszont lehetővé teszik a szoftveres lehallgató eszközök alkalmazását. Svájcban egyébként egy telefonvonal lehallgatásakor nem a hatóságok jelzik a kívánságaikat a telefontársaságok felé, hanem értesítik a DBA-t, és ő kéri fel a távközlési cégeket a szükséges együttműködésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik