Élet-Stílus

Kötelék nélkül

A mobilitás döntő érv a noteszgépek mellett. A karácsony a magyar piacon is a százezer forintnál nem sokkal drágább laptopok diadalünnepe lesz.

Az információs szupersztráda egyre szélesedik, egyre káprázatosabb lehetőségeket kínál. A gyártók gyilkos versenyben, naponta új termékekkel bombázzák a bebocsátásra vágyókat, akik, miközben a digitális háló rabságába kerülnek, igyekeznek megszabadulni a kötöttségektől. Hódít a laptop, tavaly világszerte mintegy 62 milliót értékesítettek. A gépek egyre olcsóbbak, egyre könnyebbek, takarékosabbak, és gyakorlatilag mindent tudnak, amire egy felhasználónak szüksége lehet.

A PC-n nevelkedett generáció ma már nem elégszik meg egyszerűen azzal, ha otthonában vagy a munkahelyén használhatja számítógépét, bárhol és bármikor akarja. A laptop egy minden eddigitől eltérő életstílus eszközeként vonult be az életünkbe. Dolgozhatunk otthon vagy úton, szórakozhatunk, nyitva tarthatjuk az ablakot a világra minden pillanatban.


Kötelék nélkül 1

Persze a laptop nem mindenható. Nem helyettesíti a komoly teljesítményt és nagy memóriát használó, például grafikai programokat futtató számítógépeket, ahogy a titkos adatokat is kezelő vállalatok sem engedhetik meg maguknak, hogy a munkatársak ingázzanak az ilyen információkat is rejtő táskagépekkel.

A mobilitás ugyanakkor döntő érv a noteszgépek mellett. Egyre több cég munkatársa viszi magával gépét segítségül prezentációkra és tárgyalásokra, és egyre többen vannak azok, akik számára még a pihenés is csak akkor lehet felhőtlen, ha velük van az eszköz, ha úgy tetszik: a zsinór nélküli köldökzsinór, amely biztosítja a kapcsolatot a kenyéradóval.

Tőlünk nyugatabbra szinte minden eldugott településen, szállodában kiépült hálózatok gondoskodnak a „számítógépdrogosok” kiszolgálásáról. Magyarországon is mind gyakoribb a helyileg kiépített, akár ingyenes, vezeték nélküli internetes hálózat (hotspot): lehet netezni számos kávézóban, az önkormányzatok épületeiben, a köztereken, a szállodákban, de akár a repülőterek várójában is.

Elemmizéria

Szinte kivétel nélkül minden laptopgyártót sújt az elektronikai ipar eddigi legnagyobb visszahívási akciója. A sorozat ez év nyarán egy Oszakában rendezett konferencián kezdődött, ahol egy Dell készülék spontán lángra lobbant. Ezt követően többször előfordult hasonló eset. A készülékekbe épített akkumulátorokról kiderült, hogy tűzveszélyesek, ezért a Dell 4,1 millió gép visszahívását rendelte el. A kór azután tarolt az szinte az egész piacon. Veszélyesnek bizonyultak a lítiumelemek az Apple, a Lenovo, a To-shiba, a Hitachi, a Sharp és persze a Sony szerkezeteiben is. Eddig 7,5 millió hordozható gép bizonyult hibásnak, többségükhöz a Sony szállított akkumulátort.

VILÁGTREND. Alig egy esztendővel ezelőtt a teljes magyarországi PC-állományon belül 10 százalékot tett ki a hordozható eszközök aránya, 2006 elejére már 13 százalékra nőtt – derül ki a BellResearch közelmúltban publikált piackutatásának adataiból. Az elemzők előrejelzése szerint az év végére 15 százalékos részesedésük lesz a laptopoknak, egyre elterjedtebbek a háztartásokban is.

Habár a lakossági piacon még az asztali gépek dominálnak, a hordozható eszközök dinamikusan terjednek, a laptoppal ellátott otthonok száma közel másfélszerese az egy évvel ezelőttinek. Összességében 2005-ben a hazai notebookeladások száma 64 százalékkal, 164 ezerre bővült az előző évhez képest, a teljes értékesítésnek immár 37 százaléka ez a szegmens. Az idei előrejelzések év végére az arány 50 százalékra gyarapodását jósolják, azaz a mintegy félmillió értékesített személyi számítógépből 250 ezer lesz hordozható.

Hasonló lendületet jeleznek a régiós felmérések is. Kelet-Közép-Európában a laptoppiac közel 45 százalékos bővülésére számítanak 2006-ban az elemzők. Az IDC tizenegy országra kiterjedő, legutóbbi vizsgálata szerint a noteszgépek népszerűsége több mint 26 százalékkal, 11,4 milliárd dollár fölé emelte az eladások piaci értékét, és az idén újabb 19,5 százalékos árbevétel-növekedést prognosztizálnak.

Mintegy 12 millió PC-t értékesítettek a régióban, ahol ma még 3,6 desktop jut minden egyes eladott noteszgépre. Az okosodó, egyre nagyobb teljesítményű és egyre olcsóbb notebookok megjelenése következményeként azonban, szakértők szerint, nem kell sokáig várni a kiegyenlítődésre.

Amerikában még szédítőbb a trend, 1999-ben még csak minden ötödik, 2004-re már minden harmadik számítógép-vásárláskor vettek notebookot. Az IDC informatikai kutatóintézet előrejelzése szerint 2007-ben az arány meghaladja az 50 százalékot, miután a szegmens eladásai kétszer olyan gyorsan nőnek, mint az asztali gépeké. Az Egyesült Államokban készült felmérés szerint a hordozható számítógépek forgalma idén májusban első alkalommal meghaladta a személyi számítógépek eladásából származó bevételeket.


Kötelék nélkül 2

ÁR ÉS HASZON. Egyébként a hordozható számítógépek ára egy év alatt átlagosan 17 százalékkal lett alacsonyabb a tengerentúlon, míg az asztali konfigurációk esetében mindössze négyszázalékos csökkenés következett be. A vevők pedig nagyon is érzékenyek az árra, és erre a gyártók egyetlen lehetséges válasza az, hogy lemondanak bevételeik eddig szinte határtalannak tűnő gyarapodásáról. Az IDC piackutatói 2008-ra átlagosan 717 dollárra teszik egy notebook árát, szemben a mai 1050-nel.

Ha a jóslatok beválnak, és az árrés hat százalék körüli értékre süllyed, akkor gépenként mindössze 50 dollárt kereshetnek majd a gyártók. A kaliforniai Santa Ana-i székhelyű Averatec Inc. már ezen az úton jár, legkeresettebb termékein, az ultrakönnyű, ultravékony, ezerdolláros laptopokon már nem ér el hat százaléknál nagyobb hasznot.

A tájékozatlanabb vevők egyelőre kevéssé figyelik az árrést, annál inkább az árszintet. A széles közönség vásárlókedvének a pénztárca szab határt, és ennek inkább alárendelik az áhított gép iránt támasztott minőségi igényeket. A több ezer dolláros szerkezetek mellett mostanság indulnak piachódító útjukra a néhány száz dolláros eszközök; a közelmúltban elérhető közelségbe került a százdolláros laptop is.

Tökéletes elegancia

Szemet gyönyörköd-tető az LG lakkfényes borítású S1-es prémi-umkategóriás új modellje, s minden benne van, amire szükség lehet, munkához, szórako-záshoz. A gép kétmagos, 2 gigahertzes Core Duo processzora az Intel legújabb generációs családjából került ki. Az ATI X1600-as videokártya bár-milyen alkalmazás-hoz megfelel, akár 3D-s tervezőprogram is futtatható rajta. Az S1-es félmillió forintos bruttó ára nem lóg ki a mezőnyből.

A One Laptop Per Child (OLPC) programban részt vevő szakemberek bíznak abban, hogy jövőre közel hétmillió gyermek és fiatal diák kap majd ilyen notebookot, többek között Nigériában, Brazíliában, Thaiföldön, Argentínában, Egyiptomban és Kínában is. A szegény országok felzárkóztatására megálmodott, Nicholas Negroponte vezette projekt terméke még csak prototípusformában létezik, és még nem világos, hogy pontosan milyen mennyiségű és minőségű tartalmat érhetnek el a felhasználók a százdollárosra tervezett eszköz segítségével.

A koncepciót kifejezetten értelmetlennek bélyegezte az Intel, és a Microsoft sem mutatott különösen nagy érdeklődést a prototípus iránt. Ugyanakkor piaci hírek szerint a közelmúltban az Intel is bemutatta olcsó laptopprogramjának első kézzelfogható eredményét: a Classmate PC 2007 első negyedétől lesz hozzáférhető, de a cég máris jelezte, hogy a végleges változat és az árazás különbözhet a bemutatott prototípustól. Az Intel olcsó laptopja egyébként a World Ahead program keretében jelenik meg, amely eddig összesen 30 országban indult útjára.

Karácsonyra a magyar piacon is megjelennek a 100 ezer forintnál alig drágább notebookok. Ezekkel a viszonylag egyszerű, de házi használatra, így internetezésre, szövegszerkesztésre, játékra vagy filmnézésre, netán internetes vásárlásra egyaránt alkalmas szerkezetekkel egyformán elbíbelődhet a család minden tagja: unoka és nagypapa, háziasszony vagy akár az üzleteit otthon lebonyolító családfő.

TEKERJE FEL! Persze, akinek az ár nem fontos, az válogathat az okosabbnál okosabb csúcstechnológiás szerkentyűk között. Ezek nemcsak a képességek, a megbízhatóság, hanem a méretek tekintetében is soha nem látott rekordokat döntögetnek. „Sub notebook” – így becézik a bennfentesek az olyan apróságokat, amelyeket ugyan rövidlátó nagyanyóknak nem ajánlanak, de fiatal üzletembereknek annál inkább.
A Lenovo ThinkPad X60s az egyik ilyen újdonság. Kicsisége ellenére belefért az egyik legújabb processzor, az Intel Core Duo. A Dell Axim X51v jelű csúcsmasinájához gyufásdoboz méretűre összehajtható billentyűzet kapcsolható.

Kétezres sebesség

Tovább gyorsulnak az Apple MacBook Pro noteszgépei: erősebb processzorral, több memóriával és 800 megabit/s-os sávszélességű FireWire porttal. A továbbfejlesztett MacBook Prókban az Intel legerősebb mobilprocesszorai kaptak helyet, ezekben a noteszgépekben már az Intel Core 2 Duo szíve dobog. Az újdonságok közül a legolcsóbb ajánlott ára 1999 dollár, 2,16 GHz-es processzorral, 1 gigabájtnyi memóriával.

A normál kategóriában is számtalan kutatás, fejlesztés folyik a méretek, a súlycsökkentés érdekében.
A brit University of Cambridge mérnökei most a csuklóra feltekeredő fémpántok ötlete nyomán készítettek feltekeredő elektronikai komponenseket; ezek szerintük flexibilis képernyők készítését teszik majd lehetővé. Az angolok LCD-je minden korábbi megoldásnál jobban tekeredik, jó úton járnak az egyszerűen összegöngyölhető notebook megvalósítása felé.

Végül nem álom, hanem valóság a Sony decemberben megjelenő notebookja, amely súlyát tekintve világrekorder. A Vaio Business termékcsalád első Vaio Type G modelljét üzleti felhasználóknak szánják, a 12,1 hüvelykes kijelzővel felszerelt noteszgép tömege mindössze 898 gramm.

Az elképesztően kis súlyt karbonszálas anyagok felhasználásával érték el. Ennek köszönhetően a számítógép nemcsak könnyű, hanem merev is: a Sony azt állítja, hogy a Vaio Type G sérülés nélkül kibírja, ha az asztalról a földre zuhan. A hírek szerint egyelőre csak Japánban kapható majd az ultrakönnyű, ám mindent tudó szerkezet, amelynek ára akár barátinak is mondható: 400 ezer forint körüli összegért kerül a polcokra.

Pehelysúly

A HP legvékonyabb és legkönnyebb, optikai meghajtóval is felszerelt modelljét a sokat utazó felhasználóknak tervezték. A mindössze 1,3 kilogrammos HP Compaq nc2400 notebook a méret és a funkcionalitás ideális ötvözete. A 24,8 mm vastag gép nagy látószögű 12,1 hüvelykes széles vásznú kijelzővel készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik