Élet-Stílus

Kevesebben jutnak támogatott lakáshitelhez

Drámaian lecsökkent az év első nyolc hónapjában az államilag támogatott hitelek aránya. Míg 2005-ben 25 ezren tudtak állami segítséggel új lakást vásárolni, addig tavaly már csak 19 ezer vásárlónak jutott támogatott hitel, idén augusztusig pedig kevesebb mint 10 ezer szerződő jutott támogatott kölcsönhöz – írja a Magyar Nemzet Online.

Három lakáshitel közül ma már csak egyet támogat az állam – ez derül ki a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda nemrégiben közzétett Lakáshitel Monitor című kiadványában. A banki lakáshitelpiac hozzávetőleg 85 százalékát reprezentáló adatok szerint az idei év első nyolc havában 266,3 milliárd forint értékben ötvenháromezer lakáshitelre kötöttek nem támogatott hitelszerződést a bankok, s ezzel az összes hitelállományt tekintve hetven százalék fölé került a nem támogatott kölcsönök aránya. Az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg ötmillió forint – írja a napilap.

Csökkenő kereslet

Augusztus végéig 9892 ügyfél jutott támogatott lakáshitelhez, míg 2005-ben 19 ezren, tavalyelőtt több mint 25 ezren, 2003-ban pedig csaknem 35 ezren kaptak támogatott lakáshitelt új lakás vásárlásához. Úgyszintén visszaesett a használt lakás vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, felújítására folyósított támogatott forinthitelek száma. Ilyet ez év augusztus végéig 13 384-en vettek igénybe 42,7 milliárd forint összegben. Egy szerződésre 3,2 millió forint jut, ami azonos az egy évvel korábbival. Viszont tavaly augusztus végéig 15 654 szerződő 49,7 milliárdos összegben vett fel ilyen hitelt.

Devizában adósodunk

Mivel a támogatott forinthitelek aránya visszaesett, a lakásvásárlók egyre nagyobb arányban adósodnak el devizában. A devizahitelek térnyerését jól jelzi, hogy amíg 2003-ban mindössze 24 ezer, addig 2004-ben 50 ezer, tavaly pedig már 66 ezer ilyen szerződést kötöttek az ügyfelek. Ezek az ügyfelek meglehetősen kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek, ha gyengül a forint árfolyama az euróval vagy a svájci frankkal szemben, hiszen minél rosszabb a hazai valuta árfolyama annál magasabbá válik a törlesztőrészlet. Igaz, a forinthiteleseket is érheti meglepetés: mivel a magyar jegybanki alapkamatot emelték, a forinthitelek is drágulni fognak – írja a Magyar Nemzet Online a DEM tanulmányára hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik