Élet-Stílus

Gigahertz-párbaj

A személyi számítógépek (PC-k) átlagos elavulási ideje két, legfeljebb három évre tehető. 1965 áprilisában jelent meg Gordon E. Moore cikke, amely a tranzisztorszám növekedésével jellemezte a számítástechnikai fejlődést. A Moore-törvény jelentősen befolyásolja az alkatrészgyártókat. Egy termék (például egy processzor vagy egy merevlemez) kifejlesztésének átlagos ideje 2 és 5 év közé tehető. A gyártók hatalmas nyomásnak vannak kitéve: néhány hetes késésen múlhat a siker.

A processzorpiacon, a kiélezett versenyben egy új termék kifejlesztése körülbelül három évig tart. A Moore-törvény 18 hónapos ciklusa rendkívüli technológiai fejlődést, rövidebb időskálára vetítve heti 1 százalékos ipari növekedést mutat. A gyártók számára ez azt jelenti, hogy a két vagy három hónapot késő, ezáltal 10-15 százalékkal lassabb, nagyobb méretű vagy kisebb tárolókapacitású termék általában eladhatatlan.

MIRE JÓ AZ “ERŐS” PC? A „modernkori” PC-felhasználó számára számos kiegészítő szoftver és eszköz nélkülözhetetlen. Ilyenek például a vírusirtók, a tűzfalak vagy egyéb kiegészítő, a háttérben futó alkalmazások. Napjainkra olyan technológia áll rendelkezésünkre, mely a gépek távoli felügyeletét is képes az alaplapra integráltan ellátni – mondja Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

Az új felhasználási szokások, a multimédia, a kutatás-fejlesztés óriási erőforrásokat igényel. A multimédiás felhasználások, különösen a számítógépes játékok maximálisan kihasználják a technikai teljesítménynövekedést. Az online multimédiás játékok térhódítása is nagy szerepet játszik abban, hogy az otthoni felhasználók akár kutatásra is alkalmas számítógépeket vásárolnak, kizárólag szórakozás céljából.


Gigahertz-párbaj 1

Az operációs rendszerek is egyre bonyolultabbá válnak, folyamatosan bővül a beépített alkalmazások tára. Ez nemcsak a legelterjedtebb Microsoft XP, hanem a MacOS és a Linux rendszerekre is igaz. Grafikus alkalmazásaik felhasználják az erőforrások nagy részét.

A nagy teljesítményű számítógépekre az élet számos területén óriási szükség van. A tudományos fejlődésnek már alapja a számítógép. Nagy segítséget nyújt a szimuláció, a molekuláris vagy nukleáris kísérletek, illetve bármilyen más kutatási tevékenység során. Egyes esetekben, például a NASA egyes kutatásai során akár több mint ezer gépet is összekötnek. Szuperszámítógépei speciális összeállításúak, akár 512 processzor is lehet egyetlen masinában.

A CERN, a részecskefizikai kutatások európai szervezete nukleáris kutatásaihoz mintegy hétezer Intel Titanium 2-es processzor összekapcsolásával teremtenek megfelelő hátteret. Egy ilyen processzorban 1,7 milliárd tranzisztor található (egy átlagos asztali gépben közel 100 millió). Magyarországon is számos intézmény működtet kutatásra alkalmas számítógép-hálózatot, legfőképp a gyógyszerkutatás, az egyetemek, az autótervezés, az építőipar és az építészet területén.

A Moore-törvényen alapuló feldolgozási teljesítménynövekedés eredményeképpen a számítógépek egyre olcsóbbá és gyorsabbá válnak. A néhány éve még utópiának is elképzelhetetlen, több gigahertz órajelű gépek mára hétköznapi munkaeszközzé váltak.

Szintén a verseny következménye, hogy az integráltság fokozásával jóval több feladat végezhető el magán a processzoron belül. Ennek köszönhetően csökkenhet a perifériák száma, például a hang- vagy videokártyák egyes feladatait a processzor minden további nélkül át tudja venni. Ezt az Intel nemrég egy 80 magos kísérleti processzorral demonstrálta.

A nagy teljesítmény mellett a gyártók az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kisebb áramfogyasztásra is. Hiába olcsó és gyors egy gép, ha eközben zabálja az elektromos energiát.


Gigahertz-párbaj 2

MEGTÉPÁZOTT EREDMÉNYEK. 2006 harmadik negyedévben az Intel forgalma elérte a 8,7 milliárd dollárt, profitja meghaladta a 1,3 milliárd dollárt. A nettó eredmény 35 százalékos csökkenése jelentős, de még ezzel is sikerült az elemzői várakozásokat felülmúlni.

Az elmúlt két év negyedéveinek sorozatosan romló számai hátterében az húzódik meg, hogy a legnagyobb versenytárs, az AMD az elmúlt évek során megerősítette pozícióit. Ezt egyre jobb processzorainak köszönhette, valamint annak, hogy az Intel hibát hibára halmozott, így piaci részesedése visszaesett.

A nemrégiben bevezetett Intel Core 2-es processzorok már komoly konkurenciát jelentenek az AMD csúcsprocesszorainak, mégsem úgy alakultak a cég pénzügyi adatai, ahogy azt elvárták volna. Az Intel drasztikus árcsökkentéssel próbálta kiárusítani a még raktáron lévő régi processzorokat, leginkább ez a lépés okolható a nyereség meredek zuhanásáért. Ezt az is tetézte, hogy a Core 2-es processzorok gyors térhódítása csak a notebookok és szerverek piacán valósult meg, az asztali Core 2 Duókból mindössze ötmillió fogyott, mert késtek a csiphez fejlesztett, integrált grafikus maggal erősített alaplapok.

Miközben az Intel részvényei csökkenő profit mellett erősödtek, az AMD-nél ennek éppen az ellenkezője volt megfigyelhető. A cég adózott eredményét majdnem megduplázta: 134 millió dollárra növelte, az egy évvel korábbi 76 millióról, részvényei árfolyama azonban 9 százalékkal zuhant. A cég utolsó negyedéves bevétele 1,33 milliárd dollárra mérséklődött az egy évvel korábbi 1,52 milliárd dollárról.

Az AMD is átszervezéseket volt kénytelen végrehajtani. Az elmúlt egy évben leválasztották a társaságról a veszteséges memóriagyártó részleget. Az Intel árcsökkentése miatt az AMD is kénytelen volt kedvezményeket tenni, bevétele ezért csökkent a stagnáló vagy éppen növekvő eladások mellett.

BÍRÓSÁGI ÜGY. 2005. június 28-án az AMD keresetet adott be az Intellel szemben az amerikai monopóliumellenes és antitröszttörvények alapján (nem etikus versenypiaci magatartásért). A per jelenleg meghallgatási fázisban van Delaware állam bíróságán.

Az AMD azzal vádolja az Intelt, hogy illegális úton próbálja egyeduralmát fenntartani. Nevezetesen: kizárólagosságot próbált meg elérni a számítógépgyártóknál és forgalmazóknál. A beadványban az AMD öszszesen 38 megzsarolt céget nevez meg.

Az Intel Japánban is kénytelen versenypiaci eljárással szembenézni. A helyi kereskedelmi felügyelet ugyanis kiderítette, hogy a szigetországban (az Európai Unióhoz hasonlóan) az Intel jelentős árengedményt ígért azoknak a cégeknek, melyek az ő termékeit vásárolják meg az AMD processzorai helyett, illetve még kiegészítőként sem alkalmazzák a konkurens termékét.

Az AMD még a Microsoftot is segítségül hívta, hogy alátámassza álláspontját, mely szerint az Intel magatartása versenyellenes, az AMD ellehetetlenítésére irányul. A processzorgyártó számos dokumentum, vállalati kommunikáció átadását kéri a redmondi szoftvercégtől 2000 januárjáig visszamenőleg. Minden olyan részletre kíváncsi lenne, amely valamilyen formában érinti a vállalatot, legyen az akár technológiai útiterv, pénzügyi megbeszélés vagy ágazati szereplők egyeztetése.

A Microsoft jelezte, hogy kész együttműködni mindkét féllel. „Számítunk arra, hogy mindkét tábor dokumentumok és egyéb bizonyítékok kiadását kéri majd tőlünk és az ágazat több más fontos szereplőjétől” – jelentette ki szóvivője. Az indokolt kérelmeknek minden esetben eleget tesznek, ígérte meg.

Hector Ruiz, az AMD elnöke bizakodó a per végkimenetelét tekintve. Az Intel több ügyfele és partnercége is a támogatásáról biztosította. Tom Beerman, az Intel szóvivője természetesen leszögezte, hogy a munkájukat mindig tisztességes módon és a hatályos törvényeket betartva végezték. Kijelentette, hogy a cég a külön megállapodásokból sohasem csinált titkot. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy amennyiben az AMD nyer, felborul a jelenlegi piac, megváltoznak az erőviszonyok.


A

haladás törvénye
Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 havonta megduplázódik. A megfigyelést Gordon E. Moore, az Intel egyik alapítója nevéhez kötik. (Forrás: Wikipédia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik