Élet-Stílus

Magyar film nyert Pécsett

Október 7-én adták át a 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep díjait. A fesztivál nagydíját, az Arany Benjámint egy magyar alkotásnak, Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjének ítélte a zsűri. A fesztiválon közel húszezren vettek részt.

Az öttagú nemzetközi zsűri által Kocsis Ágnesnek ítélt Arany Benjámin szobrát Geller Szabolcs és Malovecz Ildikó alkotta. A jutalmat 5000 euró pénzjutalommal együtt adták át. A nemzetközi zsűri döntése értelmében a Filmünnep operatőri díját Simon Tanąek kapta a „Sírugrók” című film fényképezéséért. A legjobb színész díját Gregor Baković kapta a „Sírugrók” című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női előadásért Ioana Barbut tüntették ki.

Triplázott a Sírugrók

A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep diákzsűrije Jan Hryniak moziját, a Harmadik című filmet tüntette ki, míg a Közönségdíjat Jan Cvitkovic Sírugrók című filmje érdemelte ki. A Nemzetközi Filmkritikusok díját Ognjen Sivilicic Bocs a Kung fuért című filmje kapta, míg a Duna TV különdíját Radoslav Spassov Ellopott szemek című mozijának nyújtották át. A Sláger Rádió különdíját A metróból szeretettel című mű kapta.

A díjátadót a Pécsi Nemzeti Színházban tartották. A ceremóniát ünnepi gálaműsor kísérte, amelyet Sas Tamás filmrendező állított színpadra. A Pécsi Nemzeti Színház művészei és a világhírű Pécsi Szimfonietta az elmúlt ötven év filmzenei hangulatait idézték fel a kétórás gálaműsor keretében. A műsort Kaszás Géza és Kovács Patrícia színművészek vezették.

Háromszoros részvétel

A 2006. október 2–7. között megtartott filmünnep hat napján, hat különböző helyszínen 14 ország nagyjátékfilmjei mérettették meg magukat. Összesen 40 nagyjátékfilmet mutattak be mintegy 90 vetítésen, a rendezvényen 135 kísérőprogramot élvezhettek a fesztivállátogatók. Összesen mintegy húszezren vettek részt a filmünnep rendezvényein, ami a tavalyi rendezvény látogatószámának a háromszorosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik