Élet-Stílus

Kínai női titkosírás

Lisa See Spanyolországban élő írónő regénybe foglalta a kínai Hunan tartomány egy eldugott szegletében fennmaradt női titkosírásról szerzett ismereteit.

A „nu su”-nak (nu shu) nevezett kódolt írás eredetét a legenda azzal magyarázza, hogy ezer évvel ezelőtt egy kínai császár beleszeretett egy gazda csodaszép lányába, és magával vitte ágyasként. A lány azonban ebben a környezetben nagyon unatkozott, és kitalált egy titkosírást, amellyel kommunikálni tudott a családjával – írta az El País című spanyol napilap.

Prózaibb és hitelesebb magyarázat azonban az, hogy a férfiak uralta régi kínai társadalomban a nők így tartottak fenn maguknak egy területet, amelybe férfi nem férkőzhetett.

A nu sut írták papírra, kelmére, legyezőre, sőt még cselédlányok testére is. És a titkot olyan jól megőrizték, hogy az 1966-ban indult, Mao Ce-tung által meghirdetett „kulturális forradalom” militánsai sokáig nem is tudták megfejteni.

Akkoriban ezt a kárhoztatott individualizmus megnyilvánulásának tartották. Az idő múlásával azonban felismerték kulturális jelentőségét, és ma már nagy erőfeszítésekkel próbálják megőrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik