Élet-Stílus

Nézőrekord az egyiptomi kiállításon Pécsett

A két hónapon át látogatott és szeptember végén zárult kiállítást minden várakozást felülmúló számban tekintették meg az egyéni látogatók, valamint az iskolás és turista csoportok tagjai.

Nézőrekordot döntött az Élet a halál után címet viselő, az egyiptomi halotti kultuszt bemutató kiállítás a pécsi Művészetek Házában, ahol még sohasem fordult elő, hogy egy időszaki tárlat 8.500 látogatót vonzzon. Hasonló érdeklődés, 8.000 nézővel csak a tavalyi Chagall-tárlaton volt tapasztalható.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményének anyagából összeállított egyiptomi kiállítás népszerűségét a tárgyak eredetisége, ritkasága, valamint az eredményezte, hogy Magyarországon egyre nagyobb az érdeklődés az ókori kultúrák iránt.

Az idén centenáriumát ünneplő Szépművészeti Múzeum Remekművek vendégségben címet viselő programja keretében a közgyűjtemény kincseiből összesen kilenc vidéki városban terveztek kiállítást. Az egyiptomi tárlatot eddig Hódmezővásárhelyen, Keszthelyen és Pécsett láthatta a közönség.

A kiállítás a rendkívül komplex egyiptomi túlvilághit szinte valamennyi aspektusát bemutatja. A mumifikálás technikai fejlődését, a temetkezési szokásokat és rítusokat különleges tárgyi emlékek segítségével tárják a látogatók elé, így a bemutatott sírmellékletek között a balzsamozott testrészek tárolására szolgáló kanopuszedények, a holttestre helyezett amulettek, díszek és eszközök is megtalálhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik