Élet-Stílus

Mesterséges vegyi anyagok az élelmiszerekben

Mesterséges vegyi anyagokat talált a nemzetközi természetvédelmi szervezet (WWF) európai élelmiszerekben.

A szervezet kéri az európai jogalkotókat, szigorítsák az élelmiszerek vegyi anyag szabályozását. A WWF szerint az eredetileg igen szigorú uniós jogszabálytervezetet a vegyiparnak sikerült számos ponton gyengítenie. A szervezet vizsgálata alapján a tejtermékekben, húsokban, kenyérben kimutatott vegyi anyagok káros hatással lehetnek a fejlődésben lévő magzatokra, csecsemőkre és kisgyermekekre.

Prommer Mátyás, a WWF Magyarország környezetpolitikai programvezetője elmondta: “Megdöbbentő, hogy még az egészségesnek vélt táplálkozás során is milyen sokféle mesterséges vegyi anyag jut szervezetünkbe. Az Európai Parlament egy szigorúbb vegyi anyag szabályozás életbe léptetésével most változtathat ezen.”

A szervezet szerint a jövőben a 10 tonnánál kevesebb mennyiségben gyártott vegyi anyagokat is be kellene vizsgálni. A legveszélyesebbeket – köztük a hormonháztartást befolyásolókat – pedig, amikor csak lehet, biztonságosabb anyagokkal kellene helyettesíteni. Az Európai Parlament az idén ősszel szavaz az Európai Unió új vegyi anyag szabályozásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik