Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember

Akik a hétvégén inkább nyugalomra vágynak, azoknak is bőven kínálunk látni és hallgatnivalót, mind otthon, mind közösségi formában. Bár a vasárnapi Ella Fitzgerald estre, vagy a Pécsi Filmünnepre ki kell mozdulnunk otthonról, garantáltan megéri. Akik mégis a jó öreg fotelt választják, azoknak sem kell unatkozniuk, a tévéműsorban is felleltünk néhány kihagyhatatlan filmet.


A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?


Menjek…


Péntek, október 6.

…Hordozható táncokra a Trafóba


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 1

Péntek este a Trafóban a Kanadában élő táncos-koreográfus José Navas és társulata bűvöli el a közönséget Portable dances (Hordozható táncok) című előadásával a Budapesti Őszi Fesztivál programjának keretében. A Portable Dances a mozgás kutatásáról szól – José Navas a mozdulatsorokat tételekként kezeli, a táncosok végtagjai egy komplex gépezet részeiként funkcionálnak, a mozdulatok egyszerűsége és szépsége testesül meg az óramű pontosságával szerkesztett koreográfiában. A produkció Navas lebilincselő hangulatú, megejtően őszinte munkái közül a legfrissebb. A három részes, puritán koreográfia első részében (Szóló fénnyel) a szerző-előadó Navas egyetlen eszköze a fény, a második rész (Pas de deux négy táncosra) a legegyszerűbb mozgásokra felépített érzékeny kvartett, míg a záró rész (Trió fehérben) főszereplője három táncosnő, akik meditatív állapotukat hirtelen váltják hipergyors mozgásra és vissza.

Bővebben az őszi fesztiválról >>

…Neo koncertre a planetáriumba.


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 2

A Neo két napos lemezbemutató miniturnéjára október 6-án és 7-én kerül sor a Népligetben található Planetáriumban. A koncert érdekessége, hogy ezúttal a zene mellett a helyszín adottságait kihasználva lélegzetelállító, Magyarországon még soha nem látott audiovizuális élményben lehet részünk. A Planetárium csillagvetítője, különleges, egyedi lézerei és kördiavetítése mellett, plazmakijelzők, ledfal, projektorok és különleges fénytechnika teszik teljessé a látványt. A szeptember 4-én megjelent Maps For A Voyage című hanghordozó zenei anyaga mellett régóta vagy sohasem hallott darabok is elhangzanak majd. A zenekart ismét fúvóskar egészíti ki, a hangzást pedig a speciálisan erre az alkalomra felszerelt többpontos hangrendszer biztosítja.

Szombat, október 7.

…őszköszöntő házibuliba az Almássy térre


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 3

Az EXIT progammagazin és az Almássy téri szabadidőközpont szilveszterkor debütált nagy sikerű bulisorozatának újabb állomása következik szombaton. A szervezők ezúttal a beköszöntő évszak, az ősz vidámabb arcát szeretnék megmutatni és egy igazi, vérbő, szüreti házibuli helyszínévé varázsolni a mind népszerűbb s immár egy éve újra aktív, klasszikus budapesti koncerthelyszínt az “Almásit”. Az eddig jól bevált recept szerint a hazai zenei élet izgalmasabbik felének ismét négy igen fontos zenekarát láthatja a nagyérdemű. Színpadra lép a budapesti klubokat szédületes gyorsasággal meghódító, a balkáni zenét sajátos stílusban interpretáló Anselmo Crew és a honi könnyűzene egyik legfajsúlyosabb egyszersmind legegyénibb “hangja” a Hiperkarma. Az őket követő Belgát talán senkinek sem kell bemutatnunk, a zenei stílusokra kemény fittyeket hányó négy figura maga a stílus, trágárságukban a trágárság zseniális paródiái. Az estét a mindig ellenállhatatlan és szellemes Titus and the Carbonfools zárja, hogy aztán a buli még hajnalig folytatódjon.

…a Pécsi Nemzetközi Filmünnep utolsó napjára


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 4

A Filmünnep október 2-7-ig biztosít színvonalas bemutatkozási környezetet kontinensünk kiemelkedő elsőfilmes alkotásainak. A 2005-ben megkezdett, elsősorban a régiók fiatal filmeseinek megmérettetést biztosító rendezvény nemcsak Magyarországon, hanem az új európai országokban is nagy elismerésre tett szert. A nemzetközi érdeklődés fokozódását jelzi, hogy idén a versenyprogramban már 14 ország 40 nagyjátékfilmje mintegy 90 vetítésen méretteti meg magát és száll ringbe az Arany Benjaminért, amit neves zsűri ítél oda. A szombati záró nap a mesék bűvöletében telik majd. Olyan mese-filmes csemegékre bukkanhatunk, mint a Magyar népmesék sorozat Mesék Mátyás Királyról című darabja, a Vuk, a Lúdas Matyi vagy a klasszikusnak számító Macskafogó. Szombaton kerül sor a díkiosztó gálaestre is, mely után a nyertes filmet levetítik a nagyérdeműnek az Uránia moziban. Emellett szórakoztató kísérő programokat is kínálnak a szervezők, a sátorban fellép a Beliczai Balázs és Badár Sándor nevével fényjelezett Stand Up Comedy, utánuk pedig kis hazánk egyik legkedveltebb fesztiválzenekara, a Quimby.

Vasárnap, október 8.

… W.A.S.P koncertre a Wigwamba


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 5

Végre Magyarországra is ellátogat Blackie Lawless és a shock-rockot glam-metállal elegyítő, ultra-látványos show-műsorairól ismert örökzöld zenekara, a W.A.S.P. Ha, mondjuk Alice Coopert kevernénk Bill Halley-vel és megfűszereznénk a Kissel, akkor már majdnem kijönne a W.A.S.P. vérbő, életigenlő rock and rollja. Az együttes szédült világát jól jellemzi, hogy mind a mai napig nem tették világossá azt, hogy pontosan minek a rövidítése a négybetűs bandanév – mely minden bizonnyal nem az amerikai uralkodó társadalmi rétegre (white anglo-saxon protestant) utal. Felmerült már a “We Are Sexual Perverts” (“Perverz állatok vagyunk”), vagy a “We Are Satan’s People” (“Az ördög cimborái vagyunk”) is, de biztos választ nem lehet adni, hiszen a kérdésre maga Blackie is csak annyit mondott egy interjúban: “We Ain’t Sure, Pal” (“Haver, mi sem tudjuk ám”).

…Ella Fitzgerald emlékestre a Thália Színházba


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 6

Szőke Nikoletta és a koncert szervezői ezen az estén minden idők talán legnagyobb jazz előadója, Ella Fitzgerald előtt hajtanak fejet, aki 1996-ban, pontosan tíz éve távozott az élők sorából. Halálával lezárult egy korszak a jazzben. A rendhagyó emlékest a művésznő 1970-es budapesti koncertjének hangulatát és repertoárját igyekszik felidézni a magyar és külföldi sajtóarchívum felhasználásával. Az előadás során fény derül arra, hogy miként fogadta akkoriban a közönség a szabadságot hirdető műfaj amerikai királynőjét. Ella Fitzgeraldot ezen az estén Szőke Nikoletta idézi meg a hazai jazzélet fiatal generációjának három kimagaslóan tehetséges alakjával. Ők a Jazzclusive nevű formáció, akik mindannyian számos szakmai elismerésben részesültek már. Barcza Horváth József (nagybőgő) és Mohay András (dob) és Szakcsi Lakatos Róbert (zongora) több ízben bizonyították már tehetségüket külföldi színpadokon is.


… moziba

A leggyorsabb indián


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 7

Nem a prérin futva versengő tollas apacsokról van szó, hanem egy koros Indian márkajelű motorról. S gazdájáról, aki hasonlóan megidősödve sem adja fel. Sőt.

bővebben>>


…kiállításra

Simon György János-emlékkiállítás



Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 8

Az ősz egyik legfontosabb képzőművészeti eseményeként egy világhírű, ám hazájában jórészt ismeretlen festő, Simon György János életművét ismerhetjük meg. A kedden megnyílt tárlat – szakemberek szerint – olyan, mintha először lenne Magyarországon Czóbel-, Rippl-Rónai- vagy Szőnyi István-kiállítás.

bővebben>>



maradjak …

…olvasni

Charles Gati: Vesztett illúziók


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 9

Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg magyarul a Vesztett illúziók. Zbigniew Brzezinski szerint Gati könyve éles fénnyel világítja meg a magyarországi forradalom történelmi drámájának három legfontosabb vonatkozását: a tragikus vezéralak, Nagy Imre csúf múltját és hősi átlényegülését; a magyar kommunisták kézben tartására irányuló zavaros, bomlasztó és hihetetlenül körmönfont szovjet erőfeszítéseket; s az Egyesült Államok „felszabadítási politikának” álcázott, gyermeteg tehetetlenségét. Az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt írja, hogy a Vesztett illúziók „felvillanyozó olvasmány, történelmi forrásmunkaként megkerülhetetlen.”

Litván György pedig így ír a könyvről: „Az 1956-os munkák szerzői között kevesen vannak, akiknek megadatott, hogy előbb szemtanúi és részesei lehessenek a magyar forradalomnak, majd a világpolitika washingtoni magaslatáról visszanézve alkossanak véleményt ugyanerről. Ez magyarázza a könyv széles perspektíváját, eleven olvasmányosságát, s talán sokakat vitára ingerlő konklúzióit is.”

…tévézni


Péntek, október 6.
m2, 22.00

Halott ember



Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 10

A főhős, William Blake szürke kis könyvelő, aki Cleveland civilizált nagyvárosából érkezett az Isten háta mögötti vadnyugati városkába, hogy elfoglalja új állását. Mire azonban odaér, a helyét már betöltötték. Mit tehet egy srác ezen a félreeső, csak indiánok és telepesek lakta vidéken, ha se pénze, se munkája, és ráadásul a híres költő nevét viseli? Előbb iszik, összejön egy zűrös nővel, majd párbajozik, embert öl és megsebesül, végül menti az irháját. Társául szegődik Senki, az indián, aki spirituális utazásra invitálja, s miközben fejvadászok loholnak a nyomukban, ők felváltva kerülnek mulatságos és fenyegető helyzetekbe. A Halott ember című amerikai-német westernben olyan színészek tűnnek fel, mint a főszereplő Johnny Depp, Gary Farmer, Gabriel Byrne vagy a botrányairől híressé vált zenész, Iggy Pop.

Szombat, október 7.
DUNA TV, 22:15

Bin-jip – Lopakodó lelkek



Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 11

A dél-koreai-japán romantikus drámában egy hajléktalan fiatalember minden reggel motorjával járja a várost, és szórólapokat tesz ki a házak ajtajára, hogy este betörjön oda, ahol nincsenek otthon – azaz nem mozdították el a kitett hirdetéseket. A célja nem a vagyonszerzés, mindössze szállást keres, ahol meghúzhatja magát éjszakára. A fiú a “szíves vendéglátásért” cserébe még fizet is, hiszen másnap reggeli távozása előtt kimos, kitakarít és megjavítja az elromlott háztartási gépeket. Az élete akkor változik meg gyökeresen, amikor találkozik egy gyönyörű és gazdag nővel, aki tönkrement, boldogtalan házasságban él. A fiú később megmenti a nőt a férj karmai közül. Kettejük egészen furcsa kapcsolata kezdődik el ekkor. Szótlanul járják a nagyváros utcáit, s ugyanazt a rituálét folytatják ketten, amit addig a fiú csinált egyedül. Nem szólnak egymáshoz, nem szólnak máshoz sem, mégis hihetetlen mélységű kapcsolat alakul ki közöttük, amely többet ér minden szónál. A rendező hihetetlen érzékkel és fantasztikus képekkel ábrázolja ezt a különleges, megható, lenyűgöző kapcsolatot.

Vasárnap, október 8.
RTL Klub, 20.00

A hazafi


Menjek vagy maradjak – őszköszöntő vagy Halott ember 12

A Hazafi az amerikai háborús drámák legjobbjai közé tartozik. Történelmileg hű, érzelmileg pedig rendkívül hitelesen és emberien ábrázolja azokat a problémákat, amik az amerikai függetlenségi háború idején bármely család életében felbukkanhattak. A Mel Gibson alakította Benjamin Martin igazi harcos volt: kegyetlen, kiismerhetetlen, engesztelhetetlen. Mindez azonban már a múlté, felesége mellett megtanulta a nyugalom szeretetét, és amióta özvegyen neveli hét gyerekét, arra is rájött, hogy a béke létszükséglet számára. Az közelgő háború azonban nem kedvez a kívülállóknak. Az angolok vöröskabátosai elérik azt a farmot is, ahol az egykori katona családjával át akarta vészelni a kegyetlen időket. A legnagyobb fiú, Gabriel pedig másképp gondolkodik, mint apja: kerüljön bármibe, a függetlenséget akarja szolgálni. Aki veszélybe került, meg kell védeni, akinek baja esett, meg kell bosszulni – ha eljön az idő, Benjamin Martin újra fegyverbe szólítja régi harcostársait, és elindul, hogy az őrült háborúban megkezdje a maga őrült hadjáratát, és vérbe borítsa a hadszínteret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik