Élet-Stílus

Ősszel is fesztiváloznak a múzeumok

Restaurálhatunk kerámia- és bőrtárgyakat, megtanulhatjuk a műtárgyak leltározási fortélyait, kipróbálhatjuk az olajfestés technikájának egyes fázisait többek között a csütörtökön indult rendezvénysorozaton.

Országosan mintegy harminc múzeum, több tucatnyi programmal várja a látogatókat októberben és novemberben az első Múzeumok Őszi Fesztiválján. A rendezvénysorozat célja, hogy a több százezres tömegeket vonzó a Múzeumok Éjszakájához és a Múzeumok Majálisához hasonlóan egy sikeres hagyományt teremtsen. Ennek érdekében számos különös programmal jelentkeznek az ország múzeumai: részt vehetünk koncerteken, rendhagyó múzeumi órákon, ellátogathatunk ásatásokra, saját kezűleg restaurálhatunk különböző tárgyakat vagy akár a bepillanthatunk a leltározás fortélyaiba is.

„Nyugodtan állíthatom, hogy Magyarországon az utóbbi években nagyobb divat lett múzeumba járni, mint hosszú idő óta bármikor. Divat lett télen, tavasszal, nyáron, és most már itt van az őszi divat is.” – ajánlja a rendezvénysorozatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

A fesztivál az érdeklődő laikusok mellett a múzeumi szakemberek számára is érdekes programokat kínál. Konferenciákra, szakmai napokra várják őket országszerte, így például vonzó lehet számukra a Teréz-napi vásári sokadalom, a Múzeumpedagógiai Expo, a „gyermekbirodalmak” vagy a fogyatékkal élőknek szóló múzeumi kezdeményezések bemutatása.

Az október 4-ei múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik