Élet-Stílus

Babos Gyula kamarazenekarral játszik

Október 9-én este a Fesztivál Színházban lép pódiumra a hazai jazzélet egyik vezető egyénisége, Babos Gyula. A Hétfő esti jazz című sorozatban a gitáros nemcsak szokott csapatával, a Babos Project Romanival szerepel, hanem a Liszt Ferenc Kamarazenekarral is.

Babos az utóbbi évtizedben azon fáradozott, hogy föltárja a saját, személyes zenei kultúrájának a gyökereit. E törekvés legfrissebb lenyomata az év végén megjelenő Variáció című album, amely megmutatja, hogyan járható be a roma népi hagyomány világa, merre vezet út, hogy a mai jazz birodalmát is átszelje.

Az est második részében hallható a szintén a roma zenei tradíció elemeivel átszőtt vadonatúj gitárszvit – Babos talán legjelentősebb műve -, amelyet szólógitárra és kamarazenekarra írt. A Szabálytalan rapszódia című darab ősbemutatóján a szerző és a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik.

Babos Gyula szerint a zenélésnek akkor van értelme, ha a muzsikus mesél a hangszerével. A magyar jazzélet egyik legismertebb, és legnagyobb hatású gitárosa mindig nyitott volt a jazz újabb irányzatai iránt. Hasonló gondolkodású társaival e nyitottság szellemében muzsikált és komponált. Az utóbbi évtizedben azon fáradozott, hogy föltárja a saját, személyes zenei kultúrájának a gyökereit.

Ennek a törekvésnek a legfrissebb lenyomata az év végén megjelenő Variáció című album, amelyen azt meséli el Project Special nevű formációjával, hogyan járható be a roma népi hagyomány világa, merre vezet út, hogy a mai jazz birodalmát is átszelje, és más zenekultúrák berkeiben tegyen kisebb kirándulásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik