Élet-Stílus

Szimatoló gyomnövények

Amerikai kutatók felismerték, hogy a számos növényfajt megtámadó élősködő gyom, az aranka leendő áldozatainak illatát érzékeli, és abba az irányba növekszik, amerre az illat forrása van.

Az ötszögletű aranka (Cuscuta pentagona) számos haszonnövényt – így a paradicsomot, répát, hagymát, citrusfát, vörösáfonyát és lucernát – megtámadó élősködő gyom, Kaliforniában évente a paradicsomültetvények mintegy 25 százalékát elpusztítja, évente 4 millió dollár körüli veszteséget okozva.

A gyomnövény csak gazdaszervezeten élősködve képes nagyra nőni, magára hagyva gyorsan elpusztul. Kiirtása egyelőre megoldatlan, mivel az aranka ellen hatékony gyomirtók a gazdanövényt is károsítják.

Az aranka növekedése során körkörös mozgást végez, ez segíti a tájékozódásban. Korábban nem tudták, mi határozza meg az aranka növekedésének irányát, az volt az általános vélemény, hogy a spagettiszerű gaz nő minden irányba, és véletlenszerűen talál rá leendő gazdájára.

A Pennsylvania Egyetem kutatói azonban alapos kísérletsorozattal igazolták, hogy az aranka nagyon is „tudatosan” növekszik a gazdanövény irányába.

Egy papír szűrőkorong közepén vízzel telt mélyedést alakítottak ki az arankamagoncok számára, a korong szélére pedig paradicsomnövényt helyeztek. Négy nap után ellenőrizték a magoncból kiinduló hajtás irányát. Azt tapasztalták, hogy ez az esetek 80 százalékában a paradicsom irányába mutatott, azaz a gyom valamilyen módon érzékelte a potenciális gazdanövény jelenlétét.

Nem lehet becsapni

További kísérletek során a kutatók a paradicsom helyére műnövényt, sarat, illetve zöld és piros vizet helyeztek. Ekkor az aranka növekedésében nem volt irányultság megfigyelhető. Megfigyelték azt is, hogy amikor szeparálták egymástól az arankamagoncot és a paradicsomot – vagyis a fényingerek befolyásoló hatását kizárták, az egyik nem „látta” a másikat –, akkor is bekövetkezett a paradicsom felé irányultság.

Azt, hogy ezt a vonzerőt a levegőbe jutó illatanyagok fejtik ki, úgy igazolták, hogy a papírkorongra a paradicsommal pontosan átellenben csak oldószert (illatanyagot nem) tartalmazó fiolát helyeztek. Az aranka hajtása ekkor is a paradicsom irányába mutatott.

A kutatók szerint ez az ismeret nagy előnyt jelent a gyomnövény elleni védekezésben, hiszen az aranka számára taszító illatanyagok alkalmazásával vagy a vonzó illatok elfedésével megakadályozható, hogy meginduljon a védeni kívánt haszonnövény felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik