Élet-Stílus

Nagy Tímea aranyérmes

Ezt megelőzően utoljára 1992-ben avattak magyar győztest egyéni számban világbajnokságon, akkor az ugyancsak párbajtőröző Horváth Mariann nyert.

Nagy a fináléban is remekelt, ugyanolyan kiegyensúlyozottan vívott, mint a nap során korábban. Ha hátrányba került, nem akart azonnal “elégtételt venni”, hanem kivárta a megfelelő alkalmat. Az első szakasz után 4-4 állt az eredményjelzőn, majd 7-7-ig még együtt haladt a két vívó, a kétszeres olimpiai aranyérmes magyar azonban ekkor két szép találattal megnyugtató előnyre tett szert, ellenfelének pedig rögtön sürgős lett az akciókezdeményezés. Ezzel viszont Nagy malmára hajtotta a vizet, aki 13-10-nél sem sietett, nem akarta gyorsan befejezni az asszót, továbbra is előkészítetten támadott, illetve jól védekezett.





Nagy Tímea aranyérmes 1

vivas.lap.hu

Nagy Tímea aranyérmes 1
Nagy Tímea aranyérmes 3


Volt elképzelése arról, hogy mit akar csinálni, ennek ékes bizonyítékát adta azzal, hogy az utolsó periódus előtti egyperces pihenőben már bő fél perc után a páston állt, és várta a folytatást. A kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea egész napos kiváló teljesítményével megérdemelten harcolta ki első egyéni vb-aranyérmét.

A dobogóra Száz Emese is felállhatott. A fiatal magyar vívónő az észt Irina Embrichhel csatázott a fináléba kerülésért, de nem járt sikerrel. Ellenfele megfontoltabbnak tűnt, és ami lényegesebb, pontosabban is vívott. Az első szakasz végén 6-3 volt oda, ezért a folytatásban Szász még inkább próbált kezdeményezni, ami egyértelműen az észtnek kedvezett, aki végül öt tusnyi különbséggel győzött. Száz így is remek eredményt ért el.

A magyar kerekesszékesek két érmet nyertek kedden a torinói vívó-világbajnokságon: a férfi tőrözők “B” kategóriájában Szekeres Pál második, női párbajtőrben, az “A” kategóriában Juhász Veronika harmadik helyen végzett.

Nyilatkozatok:
Nagy Tímea harmadik gyermeke születése után bő egy évvel nyerte első egyéni világbajnoki aranyérmét.”Amikor visszatértem, 35 kiló plusz volt rajtam, azt kellett ledolgoznom Kulcsár Győző instrukciói alapján. Ami az anyaságot és a versenyzést illeti, igyekszem szétválasztani a kettőt, mert egyébként nem tudnék koncentrálni a feladatomra. Arra a kérdésre, hogy az elődöntőben, Flessel-Colovic ellen 0-4-nél mit mondott neki a mestere, az MTI-nek elárulta, csupán azt, hogy nem csinálok semmit a páston, most már valamit kellene kezdeni. „Eléggé elfáradtam, de nagyon örülök, mert az ilyen győzelmeket nem lehet megszokni. Most három napig gyúratni fogok, aztán igyekszem végre a csapatversenyben is odatenni magam” – tette hozzá.

„Tímea nagy bajnok, taktikus, technikailag képzett, és megvan az a képessége, hogy nyugodt tud maradni a kiélezett helyzetekben” – válaszolta arra az újságírói kérdésre a francia Laura Flessel-Colovic, hogy mi döntött Nagy javára az elődöntőben. Flessel egyébként elégedett volt a bronzéremmel, bár szívből nem tudott neki örülni. „A csapat egyetlen egyéni érmet sem szerzett még, ezért úgy jöttünk ki, hogy valakinek mindenképpen dobogóra kell állnia. Eddig apróságokon múlt a siker, nem a mi javunkra, most végre összejött egy érem” – tette hozzá.

„Természetesen örülök a harmadik helynek, csak álmomban mertem arra gondolni, hogy idáig eljutok” – kezdte összegzését a Flessellel együtt bronzérmes Szász Emese. „A nap során jól vívtam, de sajnos az elődöntőre nem tudtam átmenteni a formámat. Az is igaz, hogy ilyen sok időt nem szoktunk várni a negyeddöntő és az elődöntő között. Úgy látszik, ellenfelemnek jobban sikerült megőriznie a lendületét. Neki is jó napja volt, akárcsak nekem. Nem vagyok az a típusú vívó, aki hosszasan álldogál, hogy várja a megfelelő pillanatot. Így ha jól megy a vívás, mint például a negyeddöntőben a kínai ellenfelemmel szemben, akkor egymás után érem el a találatokat, ha nem, akkor könnyen hátrányba kerülhetek, amit már nem egyszerű ledolgozni.”

Vívó-vb, női párbajtőr


Döntő:
Nagy (magyar)-Embrich (észt) 15-11
Elődöntő:
Nagy-Flessel Colovic (francia) 15-12
Embrich (észt)-Szász (magyar)15-10
Negyeddöntő:
Nagy-Branza (román) 15-11
Flessel Colovic (francia)-Sin (dél-koreai)15-7
Embrich (észt)-Maceseanu (román)15-10
Szász (magyar)-Li Na (kínai) 15-5

A végeredmény:
1. Nagy Tímea (magyar)
2. Irina Embrich (észt)
3. Laura Flessel Colovic (francia)
3. Szász Emese (magyar)

10. Hormay Adrien
14. Tóth Hajnalka

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik