Élet-Stílus

Arattak a nők a formatervezési díjátadón

Közel ötmillió forintot osztottak ki a 27. Magyar Formatervezési Díjak mellé hétfőn a Design7 záró eseményeként. A zsűri elsősorban a divat, a kiegészítők és a nőies ipari forma alkotásait találta érdemesnek a díjra. A pályázók munkáiból október 23-áig látható a kiállítás az Iparművészeti Múzeum Kupolatermében.

Termék kategóriában Kaintz Regina Fű-szer elnevezésű ékszerkollekciója, valamint Fehér Beatrix Camou öltözéke és kiegészítői kedveznek a hölgyeknek. Előbbi sikerének titka az organikus, fűszálra hajazó forma, utóbbi a szövetre szitanyomással felvitt városi képrészletekkel nyerte el a zsűri tetszését. Ebben a kategóriában díjazták még a Nucline Cardio Desk szívvizsgáló berendezést is. A négyfős alkotócsoport orvosi műszere a versenytársaktól eltérő módon, kényelmes, ülő helyzetben használható.

A tervkategória favoritja az ötfős női tervezőcsapat Bodza Stopp utazó- kollekció lett: a zsűri a formatervezői humorérzéket értékelte a szabadidő- ruhákon megjelenő, érdekes helységnevekben. A diákmunka kategória két nyertese is merített a gyengébbik nem szokásaiból, innovatív megoldásokkal gazdagítva azt. Cosovan Tamás Witch fantázianéven egy boszorkányseprűre emlékeztető, praktikusan tárolható háztartási porszívót tervezett. Kardulecz J. Nóra internetteázó arculatát álmodta meg, amelyen a teafilter és az egérmotívum egyesül logóvá.

A hat designdíj mellett további öt különdíjat is kiosztottak. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját kapta Madarász Melinda népi motívumokat modern felfogásban ábrázoló ruhakollekciójáért. A szaktárca Erdélyi Judit Pantha rei, nyugtató hatású, interaktív, animációs filmjét is kitüntette. A Gepetto Design Stúdió és Bay Zoltán a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal különdíjában részesült: a designerek és a fejlesztő- mérnök Air1 High-End néven átlátszó hangfalat fejlesztettek ki. További két nőies diákmunkát, Gera Noémi papírékszereit és Mester Dóra római inspirációra készült haute couture kollekcióját a Magyar Formatervezési Tanács díjazta különdíjjal.

A designpályázat 2003-as megújítása után idén is nagyszámú, összesen 254 pályamű érkezett a Magyar Formatervezési Tanács felhívására. Várhelyi Judit, a Tanács irodavezetője rámutatott, hogy az idei mezőnyben az újító szándék visszaigazolását látják. „A pályázati kategóriák bővítésével az volt a célunk, hogy lehetőséget adjunk a legfiatalabb tervező generációnak, hogy megmutassák: a gazdaság építhet a bennük rejlő kreatív energiára.” Hozzátette, hogy a nyitás olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy idén már a pályaművek több mint fele a terv- és a diákmunka kategóriába érkezett. Kihangsúlyozta továbbá, hogy az évről évre változó mezőny a magyar formatervezés más és más jellegzetességét tükrözi. A 2006-os pályázat kétségtelenül a gyengébbik nem jegyében telt: a designdíjasok 80 százaléka nő, míg a munkák jelentős részét is a nők mindennapjai ihlették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik