Élet-Stílus

Magyarországon vezető halálozási ok a hepatitis

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben, Magyarországon pedig a vezető halálozási okok között említik a krónikus májbetegséget – közölte a Magyar Májkutatási Társaság elnöke a betegség szombati világnapja alkalmából.

Magyarországon évente 6-8000 ember hal meg májzsugorban, mely döntően a hepatitis fertőzések, valamint az alkoholos májkárosodás következménye. A vírusfertőzés tüneteit általában nehéz felismerni. Enyhe sárgaság, fáradékonyság, gyengeség, bőrviszketés, esetleg a máj megnagyobbodása utalhat májbetegségre.

A WHO sokáig alvó oroszlánnak hívta a betegséget, mivel a hepatitis C vírusfertőzés okozta krónikus májgyulladásban szenvedők többsége nem is sejti, hogy hordozza a vírust. A betegség sokszor tünetmentes, kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt súlyosbodik.

A vírus a véráramba kerülve okozhat fertőzést. (Kockázati tényezőt jelenthet az intravénás droghasználat, a tetoválás, a piercing, az 1992 előtti vérátömlesztés.) Mivel a betegséget már egy rutin laboratóriumi vizsgálat is kimutathatja, bármely ismeretlen eredetű tünet észlelésekor érdemes a háziorvoshoz fordulni.

A világon jelenleg 200 millióra tehető a krónikus hepatitis C vírus által fertőzöttek száma. A Magyar Májkutatási Társaság tájékoztatója szerint a vírusfertőzés ma a betegek 50-60 százalékában gyógyítható. Jelenleg a legkorszerűbb módszert egy gyógyszeres kezelés jelenti, amit az Országos Egészségügyi Pénztár finanszíroz, a diagnosztikára fordított költség azonban a társaság szerint még kiegészítésre szorul.

A Hepatitis Világnapot harmadik alkalommal rendezték meg a betegeket képviselő szervezetek szerte a világon. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik