Élet-Stílus

Egyre gyakrabban ment életet a mobil

A mobiltelefon sokáig csak divatcikknek számított, azonban az elmúlt esztendőkben bebizonyosodott, hogy nagyon sokszor kapóra jön egy kilátástalannak tűnő helyzetben.

A tapasztalatok szerint leginkább a hegyi sportoknál (mountainbike, sziklamászás, barlangászás, síelés stb.) lehet megtapasztalni, hogy aranyat érhet egy éppen kéznél lévő és működő mobiltelefon. Tavaly november és az idei nyár vége között az Osztrák Alpesi Rendőrség összesen 6000 balesetet és riasztást regisztrált, ezek közül az esetek 40 százalékában a mobiltelefonok segítségével riasztották a hatóságokat, míg a pórul járt túrázók esetében ez az arány még magasabb, eléri a 70 százalékot.

“A mobil készülékek napjainkban hozzátartoznak a hegyi mentési felszerelésekhez” – mondta Peter Veider, az Osztrák Hegyimentő Szolgálat munkatársa, aki szerint ma már a legtöbb ember, aki túrázni indul a hegyekbe, magától értetődően viszi a mobiltelefonját is. A biztonság kérdése ugyanis egyre több pihenő számára fontos, éppen ezért a mobilját már senki sem szereti otthon hagyni. Bármikor jól jöhet, akár mi kerülünk bajba, akár valaki ismerős vagy ismeretlen túrázó, hegymászó.

“A legnagyobb problémát sajnos továbbra is a magas hegyek okozta rossz vételi lehetőségek jelentik” – tette hozzá Ingo Kroath, az Innsbrucki Alpesi Biztonsági Kuratórium tagja.

A völgyekben, szakadékokban könnyen csődöt mondhatnak a készülékek, ettől azonban a mobiltelefon még élete(ke)t menthet. A szakember rámutatott, ha valaki kikapcsolja a mobilját, majd újra bekapcsolja, a PIN-kódja helyett elég csak a 112-es európai számot felhívni és a rendszer máris továbbítja azt – függetlenül a használt szolgáltató rendszerétől – a megfelelő és legközelebbi szolgálatoknak.

A mobiltelefon fontosságára jellemző, hogy Ausztriában minden hegyimentő csapat vezetőjének kötelező magával hordania legalább egy készüléket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik