Élet-Stílus

Nincs egyezség a légiutasok adatainak átadásáról

Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem tudott megállapodni a hét végén az EU-tagállamokból az Egyesült Államokba tartó légi utasok adatainak átadásáról szóló új egyezmény részleteiben.

Mindkét fél ilyen értelmű nyilatkozatot tett közzé vasárnap a Washingtonban lezajlott tárgyalásokról, de könnyen kezelhetőként tüntették fel a problémát, és hangsúlyozták, hogy elérhető közelségben van a megállapodás.


“A légi forgalom zökkenőmentes marad a várhatólag hamarosan megszülető megállapodásig” – áll Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter nyilatkozatában. Az amerikai miniszter közölte, hogy a maga részéről már alá is írta a megállapodás tervezetét. Ez ugyan nem végleges még, de meggyőződése, hogy csak csekély módosításokra lesz szükség – hangsúlyozta.


Az Európai Bizottság szóvivője is igyekezett mindenkit megnyugtatni: a megállapodás elmaradása nem jelenti azt, hogy most “kitör a káosz”, csupán annyi az egész, hogy “jogi vákuum” keletkezett. A szóvivő hangoztatta, hogy “már megtettük az út kilencven százalékát”. Közölte: az EU-tagállamok bel- és igazságügy-miniszterei találkoznak csütörtökön Luxemburgban, és megvitatják a problémát. Utána az EU a lehető leghamarabb folytatni szándékozik erről a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. A szóvivő nem nevezte meg a még megoldatlan vitás kérdéseket.


Az amerikai hatóságok 2003 óta követelik, hogy a légitársaságok – a terrorizmus elleni harc jegyében – 15 perccel az indulás előtt közöljék velük az Egyesült Államokba tartó utasaik számos személyes adatát. Az Európai Bizottság hozzájárult az adatközléshez, de az Európai Bíróság május 30-án törvénytelennek minősítette ezt a gyakorlatot, és szeptember 30-ig adott határidőt új megállapodás kidolgozására. Nem az adatok átadásának tényét kifogásolta a bíróság, hanem a megállapodás jogalapjának megjelölését. A bíróság ítélete nem tiltotta meg az adatátadás folytatását az állásfoglalásában megjelölt szeptember 30-i határidőig, így tehát a korábbi gyakorlat folytatódott mostanáig.


Nem derül ki a nyilatkozatokból, milyen jogi megoldást akarnak alkalmazni a felek az új megállapodás életbe lépéséig hátralévő időben az EU-tagállamok és az Egyesült Államok közti légi forgalom zavartalansága érdekében. Ha létrejön is hamar az új megállapodás, életbe lépése nem megy egyik napról a másikra, mert ahhoz a 25 EU-tagállam mindegyikének ratifikálnia kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik