Élet-Stílus

A Lenovo és az IBM is akkut cserél

A Lenovo és az IBM az Egyesült Államok termékbiztonsági tanácsával együttműködésben bejelentette, hogy önkéntesen visszahívja a Sony Corporation által világszerte gyártott mintegy 526,000 lítium-ion akkumulátorát. A vásárlók biztonsága érdekében a Lenovo díjmentesen ad csereakkumulátort a visszahívott darabok helyett.

Az IBM és a Lenovo is csatlakozott a mintegy egy hónapja megkezdődött akkumulátor visszahívási kampányokhoz. Noha eddig a két cég által gyártott laptopok esetében nem jelentkezett komolyabb panasz, a Lenovo megerősítette, hogy ezen Sony akkumulátorok esetleg, kivételes körülmények között túlmelegedhetnek, és potenciálisan tűzveszély forrásaivá válhatnak.

Az IBM és a Lenovo ezen Sony akkumulátorokat új notebookjaival együtt, vagy pótakkuként forgalmazta 2005 februárja és 2006 szeptembere között. Vásárlóik a továbbiakban is használhatják laptopjaikat úgy, hogy kikapcsolt állapotban kiveszik az akkumulátort, és az AC adapterről működtetik gépüket mindaddig, míg nem történt meg a visszahívott akkumulátor cseréje.. Vásárlóiknak azt javasolják, hogy laptopjaikat a kizárólag eredeti ThinkPad akkumulátorral használják, amelyet a Lenovo partnereinél szerezhetnek be.

A Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren történt incidenst követően a Lenovo azonnal reagált, így a hibás akkumulátorok visszahívása kevesebb, mint két héten belül megtörténik. A Lenovo becslése szerint a 2005 februárja és 2006 szeptembere között forgalomba került ThinkPad notebookok mintegy 5-10 százaléka érintett a mostani visszahívásban. A Sony beleegyezett, hogy pénzügyileg is hozzájárul a visszahíváshoz.

Több milliónál tart a Sony vesztesége

A problémák azzal kezdődtek, hogy néhány laptop gyanúsan kezdett túlmelegedni. Később volt amelyik szinte felrobbant. Az akku problémák odáig vezettek, hogy egyes repülő társaságok megtiltották laptopok fedélzetre vitelét. Ekkor döntött úgy a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, az amerikai Dell, hogy 4,1 millió darab notebook-akkumulátort hív vissza.

A hibás Sony lithium-ion akkumulátorok problémája elérte az Macintosh felhasználókat is. Az Apple 1,8 millió felhasználóját érinti a mostani akkumulátor csere akció. Az Apple, mint korábban a Dell is felhívta a laptop tulajdonosok figyelmét, hogy arra, hogy a hibás akkumulátorok zárlatosak lehetnek, felmelegedhetnek, illetve akár tűzveszélyt is okozhatnak.

Az akcióhoz azóta többen is csatlakoztak. A Toshiba pár hete szintén több százezer készüléke esetében kezdeményezett akku csereakciót.

Még többen nem cseréltek

A szakértők szerint azok a gyártók, amelyek eddig még nem léptek az ügyben is hamarosan cserére hívják a Sony akkuval szerelt gépeiket.

A Sony Energy Devices – a hibás akkumulátorokat gyártó Sony leányvállalat – szakértői azt nyilatkozták, hogy a Dell és Apple gépekbe szállított akkumulátorok egy hibás gyártási folyamat következtében lettek veszélyesek. A Sony a visszahívásokkal kapcsolatban 172 – 278 millió dollár körüli kiadással számol.

Az tény, hogy hosszú évek legnagyobb botránya kezd körvonalazódni a Sony akkuk miatt, s azon cégek képviselői akik a csere mellett döntöttek, már nyugodtan mondhatják, hogy nem a saját termékükben volt a hiba, hanem a Sony által gyártott alkatrészben.

A tételek óriásiak, a szakértők szerint további több millió akkumulátor kerül majd folyamatosan lecserélésre és a Sony dollár milliókat költhet kártérítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik