Élet-Stílus

Észt fogságban egy holland tanker

Megtiltották az észt hatóságok egy súlyos, emberéleteket is követelő környezetszennyezésben bűnrészes hajónak, hogy kifusson a kikötőből, ahol horgonyoz, és nyomozást indítottak a tankerrel kapcsolatban - jelentették be észt hatóságok.

A Probo Koala nevű tartályhajóról augusztus végén négyszáz tonna mérgező anyagokat tartalmazó hulladékot rakodtak ki Abidján – Elefántcsontpart gazdasági központja – területén. A szennyezés nyolc ember halálát okozta és több tízezernél váltott ki mérgezéses tüneteket.

Észtországban a holland tulajdonú, Panamában bejegyzett hajó engedélyt kért szennyvizének kiengedésére, abban azonban olyan anyagot találtak, amely az első vizsgálatok alapján „hasonlóságot mutat azzal a szennyeződéssel, amelyet Elefántcsontparton rakodott ki” – jelentette be az észt államügyészség. A hatóságok most többek között arra keresnek választ, hogy tudtak-e a tartályhajón arról, hogy a szennyvíz mérgező anyagokat tartalmaz, és hogy mérgező anyagokat tartalmazó szennyvizet akart-e kiengedni.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hétfő óta próbálta meggyőzni az észt hatóságokat, hogy foglalják le a hajót és aktivistái közben megakadályozták, hogy kifusson az észt fővárostól húsz kilométerre fekvő Paldiskiból – a Sunshine nevű hajójuk útját állta a kikötőben a Probo Koalának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik