Élet-Stílus

Megnyílt a Magyar Plakát Ház

Egy XVIII. századi késő barokk magtárépület 200 millió forint költségű, Phare-támogatású felújításával Nagykanizsán létrehozták a Magyar Plakát Házát.

A többfunkciós terekből álló, társalgó-kávézóval kiegészülő közgyűjteményi létesítményben több száz, 1801-től megjelent szöveges és 1885 óta kiadott grafikai plakát, szórólap, illetve azok reprint példányai láthatók.

A digitalizált nyilvántartású kollekció törzsanyagát a Magyar Nemzeti Galéria által adományozott történelmi sorozat, az Országos Széchenyi Könyvtár által felajánlott számtalan apró nyomtatvány, valamint a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely külön részleget képező plakátgyűjteménye alkotja.

Az Erzsébet téri kiskastélyban működő Művészetek Háza tőszomszédságában álló plakát ház gyűjteménye történeti, biográfiai, ipar- és művészettörténeti kutatások forráshelyéül is szolgál. A teljes műemléki rekonstrukció keretében létrehozott Magyar Plakát Ház 200 millió forintnyi költségének felét uniós Phare-támogatásból, 40 százalékát központi forrásból, a többit a város költségvetéséből fedezték.

Az avatás alkalmával nyitották meg a Történeti plakátok Magyarországon, 1896-2000 című – főként Budapest plakátművészetét bemutató – kiállítást is, amelynek anyagát a Hadtörténeti Intézet és Múzeum bocsátotta rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik