Élet-Stílus

Bronzéremért birkózhat Deák Bárdos

A kötöttfogás 120 kg-os kategóriájában szereplő Deák Bárdos Mihály az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott, így bronzéremért mérkőzhet a Kantonban zajló birkózó-világbajnokságon. A viadal harmadik napján a szabadfogásúak is megkezdték szereplésüket, köztük Wöller Gergő, aki a negyeddöntőben kiesett.

Az ötszörös vb-ezüstérmes magyar nehézsúlyú a 16 közé jutásért az ukrán Alekszandr Csernelszkijt verte két sima menetben, majd a nyolcaddöntőben a dél-koreai Kim Gvan Szeokot hasonlóan könnyedén. A következő körben aztán az iráni Masud Hasemzadehhel mérkőzött, és ismét két menet alatt végzett, igaz, ezúttal a második két perc szorosabb küzdelmet hozott.

Az elődöntőben a tavalyi budapesti világbajnokság fináléja ismétlődött meg, ugyanis Deák Bárdos a kubai címvédő Mijail Lopezzel találkozott. Az összecsapás nemcsak párosításában, eredményében is a tavalyi döntőt idézte: a kubai két menetben győzött. Ezzel a magyar birkózó a bronzmérkőzésre készülhet.

A 32 között erőnyerő Wöller Gergő is jól kezdett, a nyolcaddöntőben az egyesült arab emírségekbeli Al Qubaisi Saeedet nagy fölénnyel győzte le. A négy közé jutásért Takacuka Norijukival találkozott, s az első két percet kapaszkodás után megnyerte, a második periódust azonban ellenfele hozta 1-0-ra. A mindent eldöntő szakaszban öt másodperccel a vége előtt még 1-1 volt az állás, ekkor azonban ázsiai riválisa Wöller mögé tudott kerülni, ami győzelmet ért a számára. Takacuka az elődöntőben aztán kikapott, Wöller pedig kiesett.

Még egy esélyt kapott Baku

Az azerbajdzsáni kormány garanciát adott a Nemzetközi Birkózó Szövetségnek (FILA) a jövő évi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság megrendezésére, így a testület visszaadta Bakunak az esemény lebonyolításának jogát. „Azerbajdzsán sportminisztere, Aba Apaszov állami garanciákkal támasztotta alá azt, hogy országa képes megrendezni a világbajnokságot, a FILA ezért úgy döntött, hogy még egyszer bizalmat szavaz Azerbajdzsánnak” – mondta Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke, a FILA elnökségi tagja.

A szervezet elnöksége a múlt hét második felében vette el Bakutól a viadalt, mert rengeteg hiányosságot tapasztalt a szervezésben. A döntés után többen, így a magyar szövetség is jelezte, hogy vállalná a vb megszervezését. „Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ha Baku városa nem kapja vissza a rendezést, komoly esélyünk lett volna rá, hogy egy újabb vb-nek adjunk otthont, ami nem mellékesen kvalifikál a pekingi játékokra is” – nyilatkozta a magyar sportvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik