Élet-Stílus

FTC: hárman pályáznak Ináncsy helyére

Szerdán új elnökséget választ a másodosztályba visszasorolt Ferencváros rendkívüli küldöttgyűlése, amely első feladataként új elnököt választ. Ináncsy Miklós kedden lemondott a posztról, a helyére hárman is pályáznak.

Az elnökválasztásnak igen nagy a tétje, hiszen komoly anyagi gondokkal küzd az ország legnépszerűbb klubja. A 62 küldött annak a jelöltnek fog bizalmat szavazni, aki meg tudja őket arról győzni, hogy vezetésével kilábalhatnak a pénzügyi válságból. Az optimista becslések szerint is legalább egymilliárd forintos az egyesület adósságállománya, csődeljárás fenyegeti a Ferencvárost.

Ináncsy lemondott

A küldötteknek elsőként a korábban határozatképtelenné vált elnökség új tagjait kell megválasztani. Jelenleg a 12 tagú testületnek négy tagja van, miután Kökény Beatrix, Sipos Jenő, Kruj Iván, Fodor Szabolcs, Wiesner Tamás, Bathó Márta, Fejős Mihály és Albert Flórián is távozott. Kérdéses, hogy a négy megmaradt tisztségviselőt (Ináncsy Miklós, Maglódi Lajos, Debreceni István, Szabó István) visszahívják, és csak nyolc új tagot választanak, vagy az egész elnökség kicserélődik.

Az már most biztos, hogy egyikük, nevezetesen az elnök nem marad a helyén, hiszen Ináncsy keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond az elnöki tisztségéről – mind a klub, mind pedig az FTC Zrt. élén -, elnökségi tagságáról, és a jövőben semmilyen pozícióra nem áll szándékában jelöltetni magát. Ináncsy döntését az összefogás hiányával indokolta. Az FTC első embere pár hete a Nemzeti Sportnak adott interjúban már bejelentette távozását szeptember 27-ig, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy addig befektetőt kell találni, ami ugye nem sikerült.

A tekeszakosztály-vezetőből lett Fradi-elnök helyére Kovács ’Koko’ István egykori menedzsere, Dámosy Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője, Sipos Jenő ezredes, illetve az éveken át Németországban élő Bácsalmási Ottó pályázik.

A bokszmenedzser

Dámosy a múlt szerdán bemutatott 33 oldalas programtervezetében, melyet egy pénzügyi tanácsadó és egy integrált vállalatirányítási rendszert forgalmazó cég segédletével állított össze, pénzt nem tudott ígérni. Elmondása szerint a megtisztulás, majd a „Ferencvárosban lévő lehetőségekkel, illetve a szurkolók százezreinek erejével való megújulás a legfontosabb feladat.” A 42 éves Dámosy múlt szerdán arról is beszélt, hogy elnökké választása esetén minél gyorsabban módosítani kellene az egyesület alapszabályán. „Megválasztásom esetén a tervezetet december 31-ig az asztalra tennénk.”

Az üzletember rendezni kívánja az elnökség, illetve az elnök viszonyát, hiszen a klub jelenlegi helyzetében utóbbi csak formális tevékenységet végez. A szakosztályok „ABC” elv szerint működnének, azaz súlyozott szerepet töltenének be. A tervek között szerepel egy Fradi-kötvény kibocsátása is, ami egyelőre emocionális alapon működne, hiszen hiányzik az ehhez szükséges fedezet.

Az ismeretlen

Az éveken át Németországban élő Bácsalmási Ottó – aki a kilencvenes években már egyszer harcba szállt az MLSZ elnöki posztért – hétfőn jelentette be, hogy 800 millió forinttal tudná támogatni az egyesületet, ha az elnökség neki szavaz bizalmat. „A befektető egy magyar és nemzetközi szakmai gazdasági csoport lenne, amely személyemen kívül más garanciát nem lát, hogy a pénze nem egy feneketlen kútba kerül. A 800 millió forintból 300 millió készpénz lesz, míg az 500 millióból folyamatosan csökkentenénk a futballcsapatot működtető gazdasági társaság tartozását” – nyilatkozta Bácsalmási Ottó, aki a befektetők közül Rácz Gábort és Milan Mandaricot nevezte meg.

A 800 millió felett további 100-200 milliót ígért az üzletember, aki szerint a tárgyalások alakulásától függően ez akár 600 millió is lehet. „Az Üllői úti területre harmadjára kiírandó pályázatra egy német befektetői csoport jelentkezik, valamint egy spanyol csoport kíván befektetni, amely a klub egész infrastruktúráját fejlesztené” – tette hozzá Bácsalmási, aki távlati célként azt jelölte meg, hogy Közép-Európa meghatározó klubjává váljon az FTC.

Az ezredes

Sipos Jenő korábban tagja volt az elnökségnek, de hét társával együtt ő is lemondott. Az ezredes pár hete jelentette be, hogy elvállalná az elnöki tisztséget, de csak akkor, ha teljes támogatásáról biztosítja a testület. A VPOP szóvivője Dámosyhoz hasonlóan pénzt nem tudott ígérni, egy közelebbről meg nem nevezett cégcsoportot kért fel arra, hogy készítsen egy tervet az FTC megmentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik