Élet-Stílus

Kartellgyanú miatt vizsgálják az útépítő cégeket

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Kartell Csoportja hétfőn előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott három útépítő cégnél.

A Strabag Építő Zrt.-vel, az Egri Útépítő Zrt.-vel és a HE-DO Kft.-vel kapcsolatban ugyanis felmerült a gyanúja annak, hogy kartellt alakítva indultak egy Heves megyei pályázaton. A gyanú szerint a három építőipari vállalkozás a megyei út- és hídépítések, felújítások tárgyában az Állami Autópálya Kezelő Rt., az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság, a Heves Megyei Állami Közútkezelő Kht. és az Eger Megyei Jogú Város 2005–2006-ban kiírt közbeszerzési eljárásai során előzetesen megállapodott egymással a várható nyertes személyéről, valamint a többi vállalkozás alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét – mely eszköz a közösségi jog alapján az Európai Bizottság rendelkezésére is áll – a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a valószínűsített jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik