Élet-Stílus

3D-felvétel a Mars „arcáról”

Harminc éve, hogy az amerikai „Viking 1" űrszonda elkészítette az első felvételt a Mars egy – azóta igen „népszerűvé” vált – arc formájú sziklájáról. Kutatóknak most sikerült először profilból is lencsevégre kapniuk az „arcot”, a "Mars Express" segítségével.

Talán egyetlen űrszonda által készített felvétel sem váltott ki olyan élénk találgatásokat ufológusok és hobbicsillagászok körében, mint a „Mars arca”. A „Viking 1” szonda 1976. július 25-én küldte az első felvételt erről a különleges felszíni formáról. Az ufológusok élénk képzeletével szemben, a NASA kutatói rámutattak arra, hogy az arcon látható szem, száj és orr a szikla formájának és a fény-árnyékhatásnak köszönhető.

A „Viking 1″ felvétele

Későbbi – 1998-ban, 2001-ben – készült felvételek is megerősítették, hogy egy erodálódott felszínű sziklaalakzatról van szó. Vagyis az arc kialakításában a felszínformáló erőknek és nem a marslakóknak volt szerepük. Az ESA „Mars Express” nevű szondájának viszont idén sikerült elkészítenie az első és igen részletes háromdimenziós képet a sziklaalakzatról.

Ilyen nagy felbontású felvétel készítéséhez sok szerencse kell. Gerhard Neukum, a „Mars Express” kameráját kifejlesztő berlini Freien Universität kutatója a Spiegel Online-nak elmondta, hogy eddig azért nem sikerült ilyen felvételt készíteni, mert vagy a repülési magasság nem volt megfelelő, vagy a légkör nagy pára- és portartalma rontotta a látási viszonyokat.

Július 22-én mégis elkészült a felvétel. A kép minőségének javításához felhasználták az amerikai „Mars Global Surveyor” adatait is. Az így kapott kép történelmi jelentőségű, hiszen profilból még nem látta senki az „arcot”.


3D-felvétel a Mars „arcáról” 1

3D kép az arcról

„A sziklaalakzat mintegy három kilométer hosszú és másfél kilométer széles” – tette hozzá Neukum. „A felvételen látható, hogy egyes részeken megindult a sziklafelszín lecsúszása. A nyugati falon jól kivehető az észak-déli irányú csúszópálya. Ez egészen új jelenség, hiszen a szikla körül nincs nyoma korábbi csuszamlásnak, kőomlásnak. Ezeket valószínűleg időközben láva borította be, vagy a szél hordta el.”

Cydonia

A Cydonia – az a terület, ahol az „arc” található – egy mélyföld és egy magasföld határán húzódik. A területre jellemzők a különböző méretű és formájú magányos hegyek és hosszanti mélyedések. Az „arc” is tulajdonképpen egy ilyen magányos kiemelkedés.

A területen lévő számos sziklaalakzat úgy néz ki, mint egyfajta piramisváros. A piramisok körül nagy mennyiségű törmelék terül el, ami az „arcnál” hiányzik. A „Mars Express” felvételén ezek az alakzatok is új perspektívából láthatók. Kutatók rámutattak arra, hogy a különleges formák szintén a fény és az árnyék összjátékának tulajdoníthatók, de ez valószínűleg sokakat nem tántorít el a misztikus magyarázatoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik