Élet-Stílus

Mini gázturbina mobilokba és laptopokba

A Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) kutatói olyan új miniatűr méretű gázturbinát fejlesztettek ki, aminek a mérete csak egynegyed centiméter, ugyanakkor tízszer annyi energiát biztosít, mint egy ugyanekkora méretű hagyományos akkumulátor.

Az eszközt elsősorban mobiltelefonokban és más mobil készülékekben (PDA stb.), illetve notebookokban akarják majd felhasználni. A kutatóprogramot az Egyesült Államok Hadseregének Kutatólaboratóriuma is támogatta, és a szakemberek nem titkolták, hogy a gázturbinát a jövőben katonai felszerelésekben is alkalmazni szeretnék. Az új termék előnyei közé tartozik a rendkívül kis méret és a hosszú élettartam.

A hagyományos akkumulátorokat felváltó gázturbinát Alan Epstein professzor, a MIT kutatója és 20 fős csapata fejlesztette ki. Maga az eszköz felépítésében szinte teljesen hasonlít egy hagyományos gázturbinára. Az igazi érdekesség azonban, hogy a miniatűr készülék nem fémből, hanem szilíciumból van.

Az új fejlesztés összesen hatrétegnyi szilíciumlemezkéből épül fel, amelyeket szinte egymásra préseltek. Egyetlen nagyobb méretű szilíciumostyából összesen körülbelül 100 ilyen kis gázturbinát lehet előállítani. A turbina maga másodpercenként körülbelül 20 000 fordulatot ér el – ez 1 200 000 fordulatnak felel meg percenként. A minigenerátor teljesítménye legfeljebb 10 Watt lehet, hűtése pedig levegővel történik. Azt ugyanakkor a kutatók nem mondták el, hogy miként vezetik el a termelődő hőt.

A gázturbina sorozatgyártása hamarosan, kiszivárgott információk szerint még az idei év végén megkezdődhet, és ezáltal nemcsak egy nagy teljesítményű, de olcsón előállítható energiaforráshoz is juthat majd az ipar. Kérdés azonban, hogy a mobiltelefon-, a PDA- és a notebookgyártók miként fogadják majd az új eszközt, és mikorra terjedhet el a világpiacon a használata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik