Élet-Stílus

Újabb gyűrű a Szaturnusz körül

A Cassini űrszonda, egy eddig ismeretlen, új gyűrűt fedezett fel a Szaturnusz körül. A gyűrű anyaga, kutatók szerint valószínűleg a gyűrűvel azonos pályán keringő két hold anyagából származik, amely meteorit becsapódások során szóródott ki.

Az új gyűrű, amely sokkal vékonyabb és ritkább mint a Szaturnusz eddig ismert gyűrűi, egybeesik a Szaturnusz két holdjának – a Janusnak és az Epimetheusnak – keringési pályájával. Feltételezések szerint ezek szolgáltatják a gyűrű anyagát.

Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a két hold valószínűleg jeges anyagból áll. Mivel igen kis méretű égitestekről van, gravitációs terük túl kicsi ahhoz, hogy egy-egy meteorbecsapódás nyomán keletkező szórt anyagot vissza tudnák tartani. A világűrbe kiszabadulva, valószínűleg ez az anyag szolgáltatja a most felfedezett gyűrű anyagát.

Vasárnap a Casssini 12 órát töltött a bolygó árnyékterében (a Földdel ellentétes oldalon), ami kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy ellenfényben is megvizsgálja az újonnan felfedezett gyűrűt. A gyűrű szerkezetének részletes feltárása csak további elemzés után lehetséges.

A Naprendszerben nem ritka a fent leírt jelenség. Hasonló módon a Szaturnusz másik holdja, az Atlas is egy – saját maga “gyártotta” – gyűrűben található, de ugyanez a helyzet a Jupiter Thebe és Amalthea, valamint az Uranusz Mab nevű holdjaival is. A kutatók számára viszont érdekes és még megválaszolatlan kérdés, hogy miért nem keletkezik mindegyik kis égitest pályáján gyűrű?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik