Élet-Stílus

Videoportál reklámok nélkül

A Microsoft a héten elindította új, internetes videocserélő oldalának béta verzióját. Az új videós oldal a népszerű YouTube konkurenciája lehet.

A Soapbox névre keresztelt szolgáltatás a – nemrég a Warnerrel is társuló – piacvezető YouTube babérjaira pályázik majd – állítja a BetaNews. A meglehetősen felosztott piacon többek között a Google Video, a Yahoo Video és a Revver verseng még a fő riválissal. Az MSN Video oldalán elinduló kezdeményezést a tervek szerint a Windows Live Messengerbe integrálják majd, hogy a felhasználók közvetlenül azonnali üzeneteikbe is beágyazhassák a videóikra mutató hivatkozásokat, illetve a Windows Live Spaces révén blogjaikra is felrakhassák őket.

A Soapbox-felhasználók értékelhetik, kommentálhatják és meg is címkézhetik a videókat, a tartalomfrissítések azonnali követésére szolgáló RSS feedeket hozhatnak létre, valamint emailben oszthatják meg egymással a linkeiket. Ugyan csak maximum 100 MB-nyi videót tölthetnek fel, ám azok hossza és száma nem korlátozott. A hírek szerint a jobb nézhetőség érdekében teljes képernyős nézetre is válthatnak a felhasználók.

Rob Bennett, a Microsoft szórakoztatási és videoszolgáltatási részlégének vezérigazgatója elmondta, hogy az MSN havi 465 milliós látogatójával kiütik majd a YouTube-ot a nyeregből. „Még nagyon fiatal a piac. Ahhoz nem fér kétség, hogy sikerült gyorsan az élre állniuk, ám az újításokkal és a versengéssel még mindig rengeteg lehetőség van a növekedésre” – fogalmazott Bennett a CNet oldalán. A vezérigazgató a Microsoft MSN Spaceséhez hasonlította a helyzetet, amely 2004-es indulását követően a világ első számú blogoldalává nőtte ki magát.

A YouTube-tól eltérően a Soapboxon nem lesznek reklámok, ám Bennett szerint abból is pénzhez juthatnak majd, hogy – vélhetően prémium szolgáltatásként – a videókat az MSN Video fő oldalán is megjelentetik. Bennett emellett egy olyan – az MSN Videón fellelhető, licencelt tartalmakon kutató – keresőeszközről is beszámolt, amely a címkézett darabok közötti kapcsolat alapján segíti a videók keresését, illetve böngészését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik