Élet-Stílus

Jön az olcsó kínai PC

Elkészült a kínai Godson processzor új változatának prototípusa, amely az informatika területén végrehajtandó nagy ugrás első mérföldköve lehet. Az ázsiai óriás a vezető processzorgyártók közé szeretné beverekedni magát.

A kínai lapok a hónap elején számoltak be az áttörésről, amely azt jelenti, hogy a korábban tervezettnek megfelelően az év vége előtt megkezdhetik az olcsónak szánt chip és az azon alapuló személyi számítógépek sorozatgyártását. A cél a háztartásokban, az oktatásban, és általában a hazai piacon jelentkező igények kielégítése, és mindezt a lehető legkisebb áron, megfelelő alternatívát nyújtva a külföldi ajánlatokkal szemben.

A 64 bites, 90 nanométeres technológián alapuló processzor elődeihez hasonlóan a Kínai Tudományos Akadémia Számítógéptudományi Intézetének fejlesztése, 1 GHz-es órajelen fut, 47 millió tranzisztorból áll, fogyasztása pedig nagyjából 3-8 watt között alakul. Ez utóbbi adat igen kedvező, pláne ha igaz a fejlesztők azon állítása, miszerint a chip teljesítménye egy 2 GHz-es Pentium 4 erejének felel meg. Mindenképpen nagy előrelépés, hiszen a korábbi változatok 180 nanométeren készültek, órajelük pedig legfeljebb 500 MHz volt.

A projekt érdekes kísérletként értékelhető, hiszen a Godson-2E chipekre épülő platform semmilyen szinten nem kompatibilis a hagyományos X86-vonallal. A kínai PC-n tehát – legalábbis egyelőre – nem futtathatunk Windows operációs rendszert, a processzor ugyanis módosított MIPS-utasításkészletet használ, amelyben saját utasításokra cserélték le az eredeti, licenccel védett szettet (MIPS-chipek voltak például a Motorola 68000-es sorozat tagjai, amelyek a Macintosh, Amiga és Atari számítógépekben találtak otthonra a nyolcvanas és kilencvenes években). A következő lépés a Godson-2F megjelenése lesz, amely a tervek szerint fele fogyasztás mellett 30 százalékkal megnövelt teljesítményt kínál majd.

A kínai piacon megjelenő olcsó PC-k 175-200 dollárt (37-43 ezer forintot) kóstálnak majd, mindezért cserébe 800, illetve 1000 MHz-es chipet, 256 MB DDR memóriát, 40-60 GB-os merevlemezt kínálnak majd hálózati csatolóval kiegészítve. Az ország tervei között szerepel a vezető processzorgyártók közé történő felemelkedés, a külföldi technológiától való függés csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik