Élet-Stílus

Halakkal a terrortámadások ellen

Az amerikai hatóságok fölvették a terrorizmus elleni fegyvertárba a kékkopoltyús naphalat, amelyet szinte minden amerikai gyerek ismer, aki akárcsak egyszer is pecázott már.

San Franciscóban, New Yorkban, Washingtonban és más amerikai nagyvárosokban kékkopoltyús naphalakat (Lepomis macrochirus) állítottak szolgálatba az ivóvíz tisztaságának ellenőrzésére. Olyan akváriumokba telepítettek halakat, amelyben állandóan cserélik a vizet a vízhálózatból származóval. A tartályokban éjjel-nappal működő érzékelők rögzítik a halak légzését, szívverését és úszásmódját, amelyek mérgek jelenlétében megváltoznak.

„A természet a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb korai figyelmeztető műszerrel látott el bennünket a halak képében” – jelenti ki Bill Lawler, a naphalas megfigyelő rendszert készítő és forgalmazó cég társalapítója. – „Nincs olyan ember által készített érzékelő, amely képes lenne ugyanazt a feladatot ellátni, mint a kékkopoltyúsok.”

Természetes jelzőrendszer

2001. szeptember 11-e óta a kormányzat nagyon komolyan veszi az Egyesült Államok ivóvízkészleteit fenyegető esetleges terrortámadásokat. A nagyvárosok egész sor biztonsági rendszert alkalmaznak a veszélyes kémiai és biológiai anyagok kimutatására, valamint eltávolítására. Az elektronikus védelmi rendszerek azonban csak azokat a mérgeket tudják jelezni, amelyekre beprogramozták őket, mondja Lawler.

A nagyjából tenyér méretű kékkopoltyús naphalakat sokkal rugalmasabbaknak tartják a szakemberek. Rendkívül érzékenyek környezetük kémiai változására, és méreg hatására a köhögés „halas változatát” produkálják: meggörbítik kopoltyúikat, hogy megszabaduljanak a nemkívánatos részecskéktől.

A San Franciscóban és másutt használt számítógépes rendszert úgy tervezték, hogy a naphalak életfunkcióinak legapróbb változásait is detektálják, és e-mailban riasszanak, hogyha valami gond van.

New Yorkban már bizonyítottak

A San Franciscó-i kékkopoltyús naphalak nagyjából egy hónapja álltak szolgálatba, és több mint egymillió ember ivóvizét őrzik az olyan anyagoktól, mint a cianidok, a dízelolaj, a higany és a kártevőirtó szerek. A várostól délre lévő víztisztító üzem pincéjének mélyén nyolc naphal úszkál a tartályában, és riaszt, ha kell.

New Yorkban is bizonyítottak már. A halak két órával korábban jeleztek egy dízelolaj-szennyeződést, mint az ellenőrző állomás bármely más műszere.

Sajnos azonban a naphalak sem tökéletesek. Noha sikeresen érzékelnek legalább harmincféle mérgező vegyi anyagot, képtelenek megbízhatóan jelezni a mikrobákat. Ennek ellenére alkalmazásuk kifizetődő, hiszen egy nagyon megbízható és érzékeny plusz biztonsági rendszerrel egészítik ki a meglévőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik