Élet-Stílus

Galériák éjszakája – Párizs még messze van

Újonnan nyíló kiállítások, borkóstolás és az egyik műtárggyal foglalkozó havilap osztogatása – többek között ez várta szombaton délután 14 órától egészen éjfélig azokat az érdeklődőket, akik ellátogattak a Falk Miksa utcába az első Antik és Modern Művészeti Fesztiválra. Az őszi kulturális szezon legizgalmasabbnak ígérkező programjának beharangozott eseményre azonban mindössze pár százan voltak kíváncsiak.

A Falk Miksa utca nem az első alkalommal csábította a régiségek és a kortárs művészet kedvelőit a “galériások utcájába”. Augusztus 3-án a Műgyűjtők Éjszakája címet viselő rendezvény keretében 9 galéria és üzlet csatlakozott a Franciaországban már gyakorlattá vált programhoz, míg az Art Forum elnevezésű kezdeményezésben ezúttal 44 galéria vett részt. S ha minden a tervek szerint halad, akkor a Falk Art Fórum a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatába is bekerül.

Megvalósult francia minta


A párizsi galériák negyedében évente többször is a képzőművészet-kedvelői körül forog a világ: kiállítás-megnyitók, ingyenes szaktanácsadás, előadások, meghosszabbított nyitvatartás. Az eseményt Budapesten is igyekeztek meghonosítani: szombaton a “galériák utcájaként” számon tartott Falk Miksa utca művészettől pezsgő környezetébe invitálta azokat, akik – bár az antik és modern művészetek iránt érdeklődnek, laposabb pénztárcájuk miatt – árverésekre csak nagy ritkán vetődnek el. Mintegy 44 galéria hirdetett különleges programokat, csak erre a napra tervezett kiállításokat mindazoknak, akik a Kulturális Örökség napján a Magyar Nemzeti Bankban aranytömbök emelgetése, illetve a Rendőrségi-Történeti Múzeumban ujjlenyomatvétele helyett inkább bizánci gyűrűk, Zsolnay-kerámiák, avagy éppen arab tőrök látványában kívántak gyönyörködni.

Csokoládészökőkút és verklizene

Szombaton a Jászai Mari tértől a Kossuth térig tartó útszakaszt semmiképpen sem lehetett 10 percnél rövidebb idő alatt megtenni. Nem forgalmi torlódás volt a ludas, hanem mert a Falk Miksa utcában található valamennyi galéria nézelődésre invitálta be, hol pogácsával, hol csokoládészökőkúttal, hol pedig borfesztiválra emlékeztető kóstolással csalogatva, az érdeklődőket. Ám vagy az Art Fórum nem mozgatta meg a műtárgykedvelők fantáziáját, vagy éppen a rossz időzítés számlájára írható – pontosan egy napra esett ugyanis a Kulturális Örökség Napjával –, az érdeklődés meglehetősen gyér volt, mindössze pár százan sétálgattak galériáról galériára, néha megpihenve az utcákra kihelyezett népművészeti díszítési padokon vagy antik fotelekben. Az eladók és a galériavezetők azonban a csekély számú hallgatóságnak is lelkesen magyaráztak, elővették az érintett tárgyat, kinyitották, megmutatták, félretették, remélve, hátha éppen egy új vevő személyére bukkannak az érdeklődőben. Ám ha már fény derült a műtárgy származási helyére, illetve kéz közelből is megcsodálhatták a látogatók az adott tárgyat, netalán túl magasnak találták az árat, akkor kezükben egy pohár borral az utcán szóló verklizenét hallgatva a többség tovább sétált a következő galériába, bizakodva abban, hogy akad mégis a pénztárcájához mért “vásárfia”.

Bizánci gyűrű a vitrinben

S milyen csemegékkel várták a Falk Art programsorozatban részt vett galériák a látogatókat? Többek között a Múzsa Galériában a Munkácsy-díjas szobrászművész, Balás Eszter kiállítása nyílt meg. A franciaországi magyar alkotókra szakosodott Erdész-Makláry Galéria „Modernizmus” – magyarok az aktivista és a konstruktívmozgalmakban című válogatással várta a művészetkedvelőket. A Haas Galéria Simon György János rajzait állította ki erre a különleges napra, míg a Missionart Galériában Kopasz Tamás munkáiból nyílt tárlat. A Falk 3 bemutatóteremben előzetes volt látható az 1899-1950 közötti Saphier gyűjtemény magyar nőművészeti anyagából. A Mű-Terem Galériában a neves műgyűjtő, Dévényi Iván harminc év alatt összegyűjtött műtárgyait állították ki, míg az Elite Designe Galériában a „Zsolnay- A magyar szecesszió mesterművei” című kollekcióban lehetett gyönyörködni. A Wladis Műterem, kortárs ékszer-design galéria kamara-kiállítás keretében régi gyűrűkkel (köztük afrikai és bizánci darabokkal), a Moró Antik pedig magángyűjtőktől a tárlatra kölcsönkapott tőrök széles választékával csábította az antikvitás kedvelőit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik