Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch

A hétvégére rengeteg jazzt kínálunk, némi filmemlékezetet, csipetnyi balettet, de mindezek a gőzmozdonyviadallal biztosan nem tudják felvenni a versenyt. Az otthon ülőknek Jim Jarmusch Törvénytől sújtváját ajánljuk.

Most is leginkább a bőség okoz zavart a programválasztásban: lesz egy jazzfesztivál a Ferencvárosban és egy Magyarkanizsán. Előbbi a fúvósokra konzentrál, utóbbi a huszadik század utolsó mohikánjaira. Zenei vonalon tart még egy szakmai szemle is, ahol azért koncerteket is hallhatunk. Tánc vonalán világsztárokkal találkozhatunk egy balettgálán, és fogyatékos tánccsoportokat is bátoríthatunk. Megnézhetjük az első francia filmeket, megünnepelhetjük Jancsó Miklós 85. születésnapját. Az igazi azért mégiscsak a gőzmozdonyok szépség- és gyorsasági versenye lesz.

Aki nem akarja kidugni otthonról az orrát, annak Jim Jarmusch korai filmjét, egy olasz–spanyol vígjátékot és egy Vonnegut-adaptációt ajánlunk a tévéből.

A kérdés a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 15.

…a Hangfoglalás Magyar Zenei Szemlére

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 1


Bár elsősorban a zenészszakma számára rendezik meg a Hangfoglalás című rendezvényt a Jövő Házában, de hát miért ne mehetnénk el. Ki ne játszotta volna legalább egyszer el a Smoke On The Water, avagy a Mekk Elek halhatatlan dallamát? A szakmai konferenciákon kívül pedig meghallgathatunk egy csomó ismeretlen vagy kevéssé ismert zenekart. A zenei szemle és hangszerkiállítás elsődleges célja, hogy teret biztosítson az iparág szereplői számára a kapcsolatteremtésre, a bemutatkozásra és a legfontosabb hazai és nemzetközi folyamatok megismerésére. Szintén fontos célkitűzésünk, hogy a rendezvény keretében a feltörekvő hazai tehetségek szakmai publikum előtt is bemutathassák tudásukat, s ezáltal az információáramlás a zenekarok, szervezők, gyártók és forgalmazók szintjén is hatékonyabbá váljon. Szombat este egyébként a Backyard Babies nevű svéd hardrock csapatot, valamint az osztrák King Tigert is elhozzák, de ez egyáltalán nem hozott minket tűzbe, így a csütörtöktől szombatig tartó fesztiválról véletlengenerátorral a pénteki napot választottuk.

…nemzetközi balettgálára a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 2


A Művészetek Palotája idén először ad otthont a tizenhárom éve, „Világsztárok az Operában – nemzetközi balettgála” néven útjára indított, kiemelkedő táncművészeti estnek. A hagyománnyá vált gálán ezúttal is külföldi és hazai sztárok, valamint nagytehetségű fiatal táncművészek lépnek fel. Pongor Ildikó művészeti vezető a klasszikus balettkettősök és kortárs darabok legjavából válogatott műsorba három világrész kilenc társulatából tizenhét művészt hívott meg Torontóból, Bostonból, Szöulból, a moszkvai Bolsojból, a szentpétervári Kirovból, a bécsi Állami Operaházból, az amszterdami Nemzeti Balettből és természetesen a Magyar Nemzeti Balettből. Az idei júliusi Várnai balettverseny zsűritagjaként meghívja majd a győztes párost is, továbbá egy kínai művészt – egyedülálló koreográfiával.
További érdekesség, hogy Lukács András új koreográfiájának ezen az estén lesz a világpremierje; Inaki Urlezagát először láthatjuk Magyarországon – többek között egy vérpezsdítő argentin tangóban –, s láthatunk még egy-egy kortárs darabot két női, illetve három férfitáncosra koreografálva. Az előadás után jótékony célú vacsora várja a művészeket és az erre is áldozni kész nézőket.

…a Mol Jazz Fesztiválra

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 3



Idén negyedszer rendezik meg a ferencvárosi jazzünnepet. Az idén is öt napon át, szeptember 13–17-ig lesznek jelen a világ jazzélvonalát képviselő külföldi művészek és a magyar jazzmuzsikusok, a fesztivál fókuszában ezúttal a rézfúvós hangszerek állnak. A Közraktáraknál felállított 1500 fős sátorban az európai jazz olyan sztárjai lépnek fel, mint: Miroslav Vitous, Franco Ambrosetti, Sylvain Luc, Michel Portal, Tomasz Stanko, Robin Eubanks és Gerard Presencer. A magyar jazz élvonalát Balázs Elemér, Dés László, Gadó Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és Winand Gábor képviselik. A Jazzhajón három uniós ország: Belgium, Hollandia és Franciaország képviselteti magát egy-egy zenekarral. A Ráday utcai szabadtéri színpadon és kávéházakban a 23 órakor kezdődő „after hours” koncerteken tehetséges fiatal magyar zenekarok lépnek fel.

Szombat, szeptember 16.

…galériafesztiválra a Falk Miksa utcába

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 4


A Falk Art Forum keretében szombaton egy napra sétálóutcává válik a Falk Miksa utca, ahol amellett, hogy gasztronómiai élmények, zenei programok mellett a főszerepet az utcában található 44 galéria játssza, ahol a képzőművészet és az antikvitások szerelmesei találnak csemegét. A szervezők szerint a képzőművészetek iránt érdeklődők, a műgyűjtők, az antikvitások, a modern vagy a kortárs szerelmeseinek számos meglepetést tartogat majd az esemény, de a széles közönséget is szeretnék becsábítani, akik még nem ismerősek a pesti utcában, de érdeklődnek a szép iránt.


…Filmemlékezet Fesztiválra


Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 5


A tízes jubileumot ünneplő Filmemlékezet Fesztivál egy – francia társarchívumtól kölcsönkapott – némafilm-különlegességgel nyílik, melynek főszerepét a századforduló legendás színpadi színésznője, Sarah Bernhardt alakítja. Vendég lesz a mai francia film világszerte elismert, de nálunk szinte ismeretlen, bár magyar származású, igen érdekes egyénisége, Olivier Assayas, akinek 1986-ban indult rendezői pályafutását hét filmje szemlélteti. A fesztivál másik két vendége egy tipikus új összeurópai produkcióval érkezik: a német Peter Lichtefeld rendezte Playa del Futuro egyik főszereplője a Berlinben élő Kőniger Miklós, akit eddig a Filmemlékezet Fesztiválokhoz kapcsolódó kiállítások (Putty Lia, Gaál Franciska, Asta Nielsen) kurátoraként ismert az Örökmozgó közönsége. A Ludwig Múzeumban kiállítás is kapcsolódik Bódy Gábor játékfilmrendezéseit bemutató sorozathoz. A fesztiválon immár hagyományos évfordulós sorozatokkal emlékeznek meg a százhúsz éve született olasz Carmine Gallone, a száz éve született francia Jacques Becker és az ötven éve elhunyt magyar–angol Korda Sándor rendezőkre. Ötven éve indult – a később világhíressé lett játékfilmrendezők dokumentumfilmjeivel – a háború utáni angol film legjelentősebb irányzata, a Free Cinema, amelynek szinte minden alapművét levetítik, némelyiket az érdekesség kedvéért párhuzamba állítva egy-egy hasonló témát feldolgozó, jóval későbbi angol sikerfilmmel. Megemlékeznek Jancsó Miklós 85. születésnapjáról és az idén, nyolcvanéves korában elhunyt világhíres japán rendezőről, Imamura Shoheiről.

…megnézni egy jazzmohikánt Magyarkanizsán

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 6


Mai szemmel nézve elképesztő bőséget, mélységet és szépséget adott a művészetnek és az emberiségnek a XX. század közepén a jazzmuzsika. Aranykornak is szokás nevezni ezt az időszakot, amelynek lassan már csak a visszfényei látszanak. Ezekből az elfelejtett értékekből, különlegességekből, klasszikus öreg zongoristák hihetelen szépségeiből villant fel egypárat a fesztivál, útjuk folytatóival, a mai fiatalok lélekgazdag alkotásaival együtt. A tizenkettedikedik fesztivál zeneileg talán klasszikusabbnak ígérkezik, mint az elmúlt években. Egyik oka, hogy a klasszikus stílusok „utolsó mohikánjait” próbálják bemutatni, addig, amíg köztünk vannak. Az egyik ilyen mohikán öreg zongorista a legendás Dave Burrel, aki többek közt Archie Sheppel, Roscoe Mitchellel, Pharoah Sandersszel játszott együtt a mítosszá lett Shepp-kompozíció, a Blasé kiváló előadója, akinek mostani stílusa egyfajta összegzése a jazz-zongoramuzsika XX. századi stílusainak. Különös melegséggel, mondhatni Nino Rota-i humorral, stilizációval, könnyes visszatekintéssel idézi meg sajátos csipkeszerű muzsikájában Burrel a jazzzene értékeit.

…kipróbálni az ötvenes éveket

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 7


Az 56.hu – Életérzés kiállításon a Petőfi Csarnokban az ötvenes évek hétköznapjait lehet megismerni, a miliőt, amelyben a korszak emberei éltek. Az ötvenes években, miközben létezett az állami és pártcenzúra, és irracionális viszony volt a valóság, a valóságról megfogalmazott állítások között, a hétköznapi emberek a díszletek és jelképek között is megpróbálták jól érezni magukat. A korszakban kiváló alkotások születtek, begyógyították Budapest háborús sebeinek nagy részét is. A kiállítással az volt a szervezők célja, hogy bemutassák Budapest megszokott életét – amelyre sajnos erősen rányomta a bélyegét a politika. A Pecsában ezenkívül lehet snóblizni, snúrozni, ultizni, lesz lengőteke, diafilmvetítés az 50-es évek súlyos diafilm-kínálatából. Szombaton Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekart hallhatjuk.

Vasárnap, szeptember 17.

…gőzmozdonyversenyre

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 8



Szeptember 16-án és 17-én nemzetközi mozdonyverseny lesz a Magyar Vasúttörténeti Parkban, és nemzetközi étkezőkocsi-találkozót is rendeznek. A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett Ausztria, Anglia, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői vetélkednek a vándorserlegért a gőzmozdonyok gyorsasági versenyében. A vezérek az egyes versenyszámokban bizonyíthatják tudásukat, rátermettségüket vasparipájuk felett. A mozdonyverseny ügyességi próbái között látható majd az úgynevezett angol posta versenyszám, a sörmenet és a tűzoltás, valamint a kisasszonyok kiszabadítása. A mozdonyok erőpróbája mellett a látogatók szavazatai alapján választják meg a mozdonyszépét. A mozdonyverseny után pedig ki is lehet próbálni a masiniszták szédítő életét, azaz vezethetjük mi is a szigorúan ellenőrzött vonatokat.

…falat bontani a fogyatékos körül

A Kézenfogva Alapítvány egy kamiont indított útnak ez év júniusában azért, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz ép és értemi fogyatékos emberek, hogy valamennyit lebontsanak abból a falból, ami a fogyatékos embereket körülveszi. A szeptember 17-ei rendezvény az országjárás utolsó állomása. A kamion összesen 33 településre jutott el. A vasárnapi rendezvény a virágkiállítás megnyitásával kezdődik, és több olyan tánc- és zenei előadást láthatunk, amelyekben a sérült emberek megmutathatják, hogy mire képesek. Egész nap kézműves foglalkozások lesznek a fogyatékos emberek segítségével, valamit vásár az általuk készített alkotásokból, virágkiállítás, mászófal. Lesz színházi produkció, fellép az Ando Drom, az Animal Cannibals és még sokan mások. Este pedig felszólal Göncz Árpádné, Harrach Péter, Szili Katalin, Demszky Gábor is.

…moziba

A szabadság vihara

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 9


A kőbányai gördeszkásoktól a maszáj harcosokig mindenki értheti a dokumentumfilm üzenetét 1956-ról és a hajdani pólósokról, amelynek finanszírozói között találjuk Lucy Liut, Andy Vajnát és Quentin Tarantinót. Az 1956-os magyarországi forradalomról és szabadságharcról, illetve az akkori melbourne-i olimpia szó szerint vérre menő magyar–szovjet vízilabda-elődöntőjéről készített dokumentumfilmet az Amerikában élő kanadai testvérpár, Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons, vagyis a The Sibs. A film a fiatal és nagyreményű Zádor Ervin sorsán keresztül mutatja be a történteket. A szabadság vihara, a magyar forradalom és a magyar pólósok története nemcsak a hazai nézőket foglalkoztathatja, hanem nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.


…kiállításra

Dalí-kiállítás Szegeden



Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 10

A kiállítás nem teljes körűen válogat a Dalí-életműből, a katalán művész festményeit ez alkalommal nem láthatják a szegediek, a bemutatásra kerülő grafikai sorozatok, azonos témákat feldolgozó ciklusok mégis jellegzetes hangulatot teremtenek, rávilágítanak az egoista pénzhajhász művész tehetségére. Dél-Alföld „fővárosa” latinos könnyedséggel szürreális arany, piros, és fekete ruhába öltözik. A szervezők semmit nem bíznak a véletlenre, és mindent elkövetnek, hogy az élmény felejthetetlen legyen, a kiállítás látogatói például felköthetik a jellegzetes Dalí-bajuszt, a tárlat idejére átkeresztelik a Somogyi utcát Dalí utcára, egy étterem menüt nevez el a katalán mesterről, egy cukrászda pedig Dalí-fagylaltkehellyel idézi meg a spanyol művészt. Ez alkalommal 117 alkotás érkezik Magyarországra. A kiállítás nem azonos a közelmúltban Budapesten zárult Dalí-kiállítással, bár van átfedés a bemutatott munkák között.

Bővebben >>

… zöld programokra

Ezen a hétvégén a budapestieket kényeztetjük zöld ajánlónkkal: könnyen teljesíthető, rövid túrák a fővárosban és a környékbeli hegyekben. Kezdésnek bőven elég, a kitartóbbaknak viszont komolyabb erőpróbára is lehetőségük lesz fővárosunk közelében. Ezen kívül jótékonysági futás a Margit szigeten, és terepfutás gazdagréten – a FigyelőNet senkit nem hagy ellustulni.

bővebben>>

Maradjak…


… olvasni

Marx György: Gyorsuló idő


Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 11

Nyilvánvalóan nem a kvantummechanika alapjairól, avagy a neutrínók rejtélyes fizikájáról írt jelentékeny műveinek köszönhető a XX. század fizikája kiemelkedő magyar tudósának, Marx Györgynek (1927–2002) a szakmai körökön túli széles körű ismertsége. Sőt még annak sem, hogy a kozmikus meteorológia terén elért kutatásának elismeréseként egy csillag is az ő nevét viseli, hanem a tudósok felelősségéről, törékeny földünkről, az univerzumról, a tudatlanság rizikójáról írt világos, közérthető, magával ragadó cikkeinek, tanulmányainak. „Aki megszületik egyszer – valamilyen okból –, meg is fog halni. Zérus kockázat éppúgy nem létezik, mint végtelen hosszú földi élet.” E bizonyosság tudatában törekedett egész munkássága során a kockázatok enyhítése mellett társadalmunk jobbítására.

Bővebben>>

…tévézni


Péntek, szeptember 15.
22:05
m2

Törvénytől sújtva

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 12


Jim Jarmusch örökzöldjében együtt láthatjuk John Lurie-t, Tom Waitset, és felfedezhetjük Roberto Benignit. Zack, a morgós lemezlovas mit sem sejtve egy hullát fuvaroz a kölcsönjárgányban. Jacket, a laza selyemfiút riválisa palira vette: a nyakába sózott egy kiskorú lányt, s mire Jacknél leesett a tantusz, már a dutyiban találta magát. Zack és Jack rühellik egymást. Hamarosan csatlakozik hozzájuk egy harmadik cellatárs, az olasz Roberto, aki alig ért angolul, de előszeretettel locsog a maga halandzsanyelvén. Ő tényleg elkövetett valamit, bár akaratán kívül: biliárdgolyóval ütötte agyon egy „rosszakaróját”. Roberto megmozgatja az állóvizet, addig ügyeskedik, míg mindhárman olajra nem léphetnek.

Szombat, szeptember 16.
22:05
Duna Televízió

Elszabott frigy

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 13


A spanyol–olasz vígjáték hozza, amit egy ilyen mediterrán vérbő komédiának kell. Rafael jóképű, gátlástalan, ambiciózus férfi, született győztes, aki szereti a csinos nőket, az elegáns holmikat és az ízléses környezetet. Egy nagyáruház női részlegén dolgozik, ahol kialakította a maga felségterületét. Arra vágyik, hogy az egész szintet ő „uralhassa”. Fő riválisa, Don Antonio szintén a vezetői pozícióra pályázik. A sors szeszélye folytán egyik túlfűtött vitájuk hevében Don Antonio váratlanul meghal. A bonyodalmak valójában ott kezdődnek, amikor Rafael megtudja, hogy a bűntett egyetlen szemtanúja Lourdes, az áruház egyik alkalmazottja, egy alacsony, rémisztő külsejű és megszállott nőszemély volt, aki képes a férfit zsarolással rávenni, hogy legyen a szeretője, sőt férje és rabszolgája. Rafael egyre jobban elkeseredik, látva, miképp süllyed addigi igényes életvitele a közönségesség poklába. Már-már az őrület határára ér, mikor eszébe ötlik egy tuti terv, amelynek segítségével megszabadulhat Lourdestől.

Vasárnap, szeptember 17.
00:10
TV2

Az ötös számú vágóhíd

Menjek vagy maradjak – Jazz vagy Jarmusch 14


Kurt Vonnegutnak az átütést hozta meg a regény, ám a filmes adaptációja soha nem írta be magát a kulturtörténelembe. Ennek ellenére meg kell nézni, hogyan próbálják meg a lehetetlent, Vonnegutot filmre vinni. Billy Pilgrim utazgat az időben. Hol a második világháború hadifogságba esett amerikai gyalogos felderítőjeként járja meg a poklok poklát, hol jómódú kisvárosi optometrikusként gondoskodik családjáról, hol pedig a negyedik dimenzióban lévő Tralfamador bolygó állatkertjében domborít Montana Wildhack, a filmsztár oldalán. Az életét meghatározó momentum azonban állandóan visszatér, amikor Drezdát ízzé-porrá bombázzák a szövetségesek, és a németek eleven fáklyákként égnek el. A hadiiparral nem rendelkező történelmi város, „Elba Firenzéje” teljes lakosságával megsemmisül, s a hadifoglyokat a csoda mentette meg: menedéket nyújtott nekik külvárosi börtönük, a föld alatt húzódó Schlahthof Fünf, azaz az Ötös Számú Vágóhíd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik