Élet-Stílus

Megtalálták az Újvilág legrégibb írásrendszerét

Az ősi mexikói civilizáció időszámításunk előtt 900 körüli időre datálható írásrendszerére bukkantak spanyol és amerikai kutatók. A forradalmi lelet akár átírhatja a prekolumbián olmék kultúrát.

Veracruzban az antropológusok egy olyan kőtömböt találtak, amelyen vésett, szimbolikus alakzatokat fedeztek fel. A kutatók állítása szerint az Újvilág legrégibb írásrendszeréről lehet szó, amelyet a prekolumbián olmék kultúrához kötnek, értesült a BBC. Az amerikai Brown University szakembere, Stephen Houston forradalmi jelentőségű felfedezésnek tartja a leletet, amely akár átírhatja az olmék civilizáció eddig ismert történelmét. A lelet ugyanis arra utal, hogy a prekolumbián kultúrának már saját írásrendszere volt.

Az olmékok időszámítás előtt 1200 körül jelentek meg a Mexikói-öböl térségében, s kultúrájuk a Sinaloa-folyó völgyét és Fonseca-öböl közötti területet fedte le. A 12 kilógramm súlyú, – a származási hely alapján – “Cascajal-kőtömbnek” elnevezett leleten 62 jelet fedeztek fel az antropológusok, akik arra a megállapításra jutottak, hogy egy szent kőről lehet szó, amelyet magas rangú személyek használhattak különböző rítusok alkalmával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik