Élet-Stílus

Mégsem jön Marianne Faithfull

Elmarad Marianne Faithfull december 12-re a Művészetek Palotájába meghírdetett koncerje. A „rhythm and blue angyala” bejelentette, hogy mellrákja van.

Az 59 éves Marianne Faithfull-nak a napokban át kellett ütemezni a korábbi tervek szerint októberben kezdődő és egészen jövő elejéig tartó világturnéját – jelentette a BBC. Így a budapesti fellépés is elmarad. Az időpont változtatások hátterében az áll, hogy kedden megerősítették, emlőrákot diagnosztizáltak az énekesnőnél. Faithfull szóvivője azonban megnyugtatta a sajtót: a sztárnak kiváló esélye van a teljes gyógyulásra.

A “rhythm and blue angel-nek” nevezett Marianne Faithfull mögött páratlan – több mint negyven éve töretlenül meg-megújuló – karrier áll. Pályafutása a hatvanas évek közepén, a Rolling Stones zenekarhoz kötődve indult, olyan örökzöldekkel, mint az As Tears go by vagy a Sister Morphine.

A hetvenes évek közepéig a szenvedélybetegségekkel folytatott küzdelem kötötte le Faithfull erejét, míg aztán az angol punkmozgalom szárnyán ki nem emelkedett e haláltáncból, hogy Broken English címen elkészítse a korszak egyik klasszikus albumát.

Azóta megszakítás nélkül újabb remekművekkel – s közben újabb fordulatokkal – jelentkezik. Ilyen volt a dzsesszes–bluesos Strange Weather, aztán a kilencvenes években a Twin Peaks-szerző Badalamentivel közös A Secret Life, illetve a 20th Century Blues című Kurt Weill-csokor.

Legújabban pedig, tavalyelőtti Before the Poison albumára az alternatív rock olyan letéteményesei írtak számokat, mint Nick Cave és P. J. Harvey.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik