Élet-Stílus

Ránk kényszeríthetik a génmódosított kukoricát

Az MON810 jelű génmódosított kukoricafajtákra vonatkozó termesztési tilalom feloldását követelné hazánktól az Európai Bizottság – áll az MTVSZ közleményében. A Greenpeace aktivistái a Hősök terén demonstráltak csütörtökön.

Szeptember 18-án tárgyalja az EU szabályozó testülete az Európai Bizottság javaslatát, amely az MON810 jelű génmódosított kukoricafajtákra vonatkozó, a magyar kormány által tavaly januárban kihirdetett termesztési tilalmának feloldását követelné hazánktól.

„no GMO”

Mivel a tilalom feloldása komoly gazdasági, egészségügyi és környezeti károkat okozna, több civilszervezet az EU-tagállamok támogatását kérte a magyar moratórium fennmaradásához – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól: a hétfői uniós szavazás előtt még minden diplomáciai eszközt vessen be, hogy Magyarország fenntarthassa a génmódosított kukoricatermesztésre vonatkozó tilalmat. A szervezet tagjai a Hősök terén „no GMO” vagyis „nemet a génmódosításra” feliratú élőképet alkottak egy biokukoricából kirakott Magyarország-térkép közepén.

A kockázatok


Európában és Japán-ban jelentősen erősö-dnek az aggodalmak a genetikailag módo-sított (GM) élelmisze-rek emberi szerveze-tet érintő kockázatait illetően.
Egyes kutatások sze-rint a DNS szerkeze-tének emberi eszkö-zökkel történő módo-sítása olyan veszé-lyeket rejthet, ame-lyeknek az emberi szervezetre való hatását és környezeti kockázatait nem ismerjük pontosan.
Az ellenzők szerint a rovarrezisztens kukorica olyan anyagokat is termel, amelyek nemcsak az adott kártevőre, de esetenként más ártalmatlan élőlé-nyekre, illetve az emberre is károsak lehetnek. Mindezeket csak tartamkísérle-tekkel lehetne ellenőrizni, ám azok költségei többszö-rösen gazdaságta-lanná tennék ezeket a növényeket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (a Föld Barátai magyar tagszervezete) és az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK) levélben szólította fel Gráf József földművelési és vidékfejlesztési minisztert: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megszerezze a szükséges támogatást a génmódosított kukorica termesztési tilalmának fenntartásához.

Rovarirtót eszünk

Helen Holder, a Föld Barátai Európa kampányfelelőse szerint ezt a kukoricát úgy módosították, hogy egy rovarölő hatású mérget termeljen, amelynek káros környezeti hatásai lehetnek. Az elővigyázatosság elve alapján Magyarországnak joga van betiltani e veszélyes génmódosított kukoricafajta termesztését – Holder.

Az amerikai génmódosított rizs közelmúltbeli esete is mutatja, ahol egyszer termesztésbe kerülnek ilyen növények, aligha van lehetőség „kordában tartásukra” – fogalmazott Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője.

Magyarország nélkül döntöttek

Amikor a MON810-es kukoricát engedélyezték, Magyarország még nem volt tagja az Európai Uniónak, ezért a környezeti hatásvizsgálat nem terjedt ki hazánk területére. Időközben hazai akadémiai kutatóintézetek kimutatták, hogy a MON810-es kukorica komoly környezeti károkat okozhat a Kárpát-mendence élővilágában, és ez elegendő alapot ad a tilalom fenntartására – jelentette ki Móra Veronika, az ETK elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik