Élet-Stílus

Google kontra Microsoft: harc a Föld uralmáért

A Google és a Microsoft is frissítette térképszolgáltatását. Immár a Google Earth alapverziójában is szerepel az időállítási lehetőség, a Virtual Earth pedig új nézőponttal bővült.

A fizetős Google Earth Pro verzióban már korábban feltűnt gördítősáv segítségével az időt is változtathatja a felhasználó. Michel Jones, a Google Earth technikai vezetője az AGI2006 elnevezésű, Londonban megtartott térinformatikai eseményen többek között azt is bemutatta, hogyan teszi lehetővé az új verzió az összes Föld körül keringő műhold nyomon követését – írja a CNet. Jones arról is beszámolt a megjelenteknek, hogy a közelmúltban kutatók GPS segítségével nyomon követték a bálnák vándorlását, majd szoftverük segítségével feltérképezték útvonalukat.

A Google szerint programjuk az üzleti életben is jól alkalmazható a különböző szállítmányok, illetve szállítóeszközök követésére. A keresőóriás szerint több mint 30 ezer szoftverfejlesztő használja föl a Google Earth-öt munkája során, és eddig több mint 100 millióan töltötték le az alkalmazást. A Google Earth adatbázisa a múlt hét folyamán egy nagyobb frissítésen is átesett; többek között Hollandia és Japán egyes területei is 15 centiméteres közelségbe kerültek.

A találkozón Vincent Tao, az MSN Virtual Earth elnöke személyében a Microsoft is képviseltette magát. Tao a Virtual Earth-t ért legújabb változtatásokról beszélt. A Google Earth legfőbb riválisa most már rézsútos madártávlati pontból is képes megjeleníteni bizonyos területeket. A fejlesztés vezetője azt is elmondta, hogy a héten foganatosított frissítés egyelőre az Egyesült Királyság egyes térségeit érinti. Az új látószög a megszokott felülnézeti nézőpontnál sokkal részletesebb és felismerhetőbb képet nyújt a felhasználóknak a különböző épületekről és látványosságokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik