Élet-Stílus

Több helyszín is esélyes a kormányzati negyedre

admin
admin

2006. 09. 13. 10:46

Az új kormányzati negyed minden szóba jöhető helyszíne mellett – és ellene is – találtak érvet az MTI által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők. Valószínű, hogy a Parlamenthez közeli helyszínek valamelyike lesz a megfelelő.

Minden lobbicsoport a saját területét favorizálja, amikor az új kormányzati negyed helyszíne kerül szóba. Az MTI-nek nevük elhallgatásával nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők, illetve szereplők egyik része a Parlament épületéhez közelebb lévő helyszínekre adta a voksát, míg mások úgy vélték, a távolabbi, de a Dunán hajóval elérhető helyszínek is versenyben maradhatnak.

A Parlamenthez két lehetséges helyszín van a legközelebb: a WestEnd 2, amely a Ferdinánd híd túlsó oldalán épül majd a Trigránit beruházásában, illetve attól kissé északabbra, a Rákosrendező pályaudvar területe. Ráadásul ez utóbbi a MÁV tulajdona, tehát a telekből bevételhez juthatna az állam.

Eladás, majd bérlés

Az elképzelt konstrukció ugyanis az lenne, hogy egy profi fejlesztő – a kormány igényei szerint – építené fel a létesítményeket, majd hosszú távra bérbe adná az irodaházakat a magyar államnak. Így a meglévő minisztériumi épületek eladásából befolyt vételár – egy összegben – kerülne be a költségvetésbe.

A szintén Trigránit-tulajdonban lévő Milleniumi városközpont – a szakértők többsége szerint – már nem bír el egy ekkora fejlesztést.

Előnyben a Duna-part?

A két legdélebbi pont a Csepel-sziget északi csücske, illetve átellenben, a kelenföldi Kopaszi-gát és környéke. A szakértők egy része ezeket távoli helyszíneknek tartja, míg mások éppen a Duna miatt vélik esélyesnek mindkét helyszínt. Párizsban például természetes lenne, hogy az ott dolgozók hajóval érik el a belvárost. „Nálunk a vízi közlekedésnek nincs kultúrája” – hangzott az ellenérv.

Szóba jöhet a Corvin sétány is

Új helyszínként került be a képbe a Corvin sétány a Józsefvárosban. Itt amúgy is körülbelül annyi irodát tervezett a befektető Futureal-csoport, mint amennyire a központi államigazgatásnak szüksége lenne. A befektető minden fórumon hangoztatja, hogy az észak-déli metró, valamint a körúti villamos jó tömegközlekedést biztosít a területnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.