Élet-Stílus

Moziletöltésekkel és új iPoddal erősít az Apple

Teljes mozifilmek az iTunes zenebolton, új iPod, iPod nano és shuffle, illetve egy új set-top-box – Steve Jobs maga mutatta be cége újdonságait, amelyek révén szeretnék megerősíteni vezető helyüket a multimédia-piacon.

Az Apple rendezvényén elsőként három új iPod mutatkozott be a nagyközönség előtt. A népszerű hordozható lejátszók eredeti változata 60 százalékkal nagyobb fényerejű kijelzővel újult meg, a 249 dollárba kerülő 30 GB-os modell 14, míg a 349 dollárt kóstáló 80 GB-os változat 20 órán keresztül áll tulajdonosa rendelkezésére.

Az iPod nano új, több színben pompázó alumínium külsőt kapott, üzemideje pedig a vállalat szerint 24 órára nőtt. Három különböző változatban kapható, már ami a kapacitást illeti: a 2 GB-os példány 150, a 4 GB-os 200, míg az új 8 GB-os verzió 250 dollárba kerül. Az eddig 10 millió példányban értékesített iPod shuffle mérete tovább csökkent, 1 GB-on mintegy 240 zeneszámot tárol, ára 79 dollár, azaz mintegy 17 ezer forint.

A bemutató főszerepét a megújult iTunes zenebolt kapta, amely a továbbiakban iTunes Store néven fut, a „Music” szócskát tehát végleg száműzték, jelezve a kibővült kínálatot. A letöltések között ugyanis ezentúl megtalálható a Walt Disney Pictures, a Pixar, a Touchstone Pictures és a Miramax Films 75 alkotása, és további stúdiók csatlakozása várható. Az iTunes 7-es verziója tehát teljes mozifilmekkel bővül, vagyis a hordozható lejátszókon akár filmeket is nézhetünk. Az újonnan debütáló művek 13-15 dollárért (2800-3200 forint) tölthetők le, míg a korosabb alkotásokért 10 dollárért (2100 forintért) juthatunk hozzá – itthon leginkább az immár teljes értékű Paypal révén, a csatlakozás és a fizetés máshogy ugyanis továbbra sem megoldott.

Jobs mintegy mellékesen, a bemutató végén ismertette a zenebolt megújulását, pedig ettől várják a legnagyobb sikert. A letöltések kibővülése mellett az iTunes kezelőfelülete is változáson esett át, új funkciók kerültek bele (letöltésvezérlő, játékok, új, gyorsabb böngészés és kategorizálás), ami tovább növelheti a lejátszók népszerűségét. A mozifilmek felbontása egyébként 640×480, letöltésükhöz Jobs szerint egy 5 Mbites kapcsolattal mindössze 30 perc szükséges.

Szóba került még egy új set-top-box, amely egyelőre iTV kódnéven mutatkozott be. A 300 dolláros készülék feladata a számítógépen eltárolt különböző tartalmak megjelenítése a televíziók képernyőjén, mégpedig 802.11 vezeték nélküli eléréssel. A minőség Jobs elmondása szerint a DVD-hez közelít, megjelenése jövőre várható. Ezen a területen ez a cég első terméke, amely nem támaszkodik közvetlenül az iPod lejátszókra, ám az Apple szerint nem váltásról, hanem a meglévő eszközök kiterjesztéséről, pontosabban a nappali meghódításáról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik