Élet-Stílus

A légszennyezés felpörgeti a hurrikánokat

Egy sor tanulmány szerint az egyre erősebb hurrikánok kialakulásának egyik okozója a megnövekedett légszennyezés lehet. A szakértők szerint az éghajlatváltozással csak közvetve magyarázható a viharok számának növekedése.

A Katrina hurrikán tavalyi pusztítása után számos amerikai kutatóintézet kezdett behatóan foglalkozni a nyílt tengereken keletkező viharok természetével, kialakulásuk okaival. Az egyre nagyobb számban kialakuló, pusztító erejű viharok és a globális felmelegedés kapcsolatát ugyan sejtették a kutatók, de egyértelmű összefüggéseket mindezidáig nem találtak a két jelenség között.

Az elmúlt évben azonban tanulmányok egész sora foglalkozott a hurrikánok kialakulásának lehetséges okaival. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy mind a Csendes-óceán, mind az Atlanti-óceán térségében megnövekedett a viharok száma és erőssége. A viharszakértők az egyik okként a tengerfelszín hőmérséklet növekedését jelölték meg. Ez a tényező alapvető fontosságú a viharokat kialakító légmozgások létrejöttének szempontjából.

Az amerikai Tudományos Akadémia tudósai konkrétan az emberi tevékenységet és a megnövekedett légszennyezést tartják a legveszélyesebb tényezőnek, amely jelentősen gyorsítja a hőmérséklet növekedését.

A jelentés egyik társszerzője, Tom Wigley a Nemzeti Légkör kutatóközpont munkatársa szerint a légköri jelenségének ilyen jellegű változása már nem magyarázhatóak csupán a természetes időjárási folyamatokkal. A változást egyértelműen emberi tevékenység, a környezetszennyezés, a káros anyag kibocsátás és az ipari szintű levegőszennyezés okozza.

Benjamin Santer viharkutató és csapata trópusi viharokat modellezve, a világ több kutatóintézetében, 22 éghajlat modellt használva szintén arra a következtetésre jutott, hogy az egyre erősödő viharokat az emberi tevékenység káros anyag kibocsátásának megnövekedése okozza.

Az amerikai Meteorológusok Szövetsége szerint elkerülhetetlen, hogy a levegőszennyezés hatására felgyorsult globális folyamatok, a világ különböző táján más és más típusú időjárás változást okozzanak. Az amerikai partokat pedig úgy tűnik egyre több vihar és hurrikán korbácsolja majd évről évre, amíg nem találunk megoldásokat a környezetterhelés csökkentésére.

A most megjelent tanulmányok a további kutatások irányát is meghatározzák, az amerikai tudósok megoldásokat keresnek a természet megvadult erőinek elcsendesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik