Élet-Stílus

Visszavágásra készül a Real a BL-ben

Izgalmasnak ígérkezik a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapja: a Real Madrid revansra készül a Lyon ellen, Manchesterben brit rangadóra kerül sor, az Arsenal pedig a sérült Thierry Henry nélkül veszi fel a küzdelmet a Hamburg otthonában.


Aranybánya a BL

Bajnokok Ligája 1993-as bevezetése óta a Bayern München kereste a legtöbb pénzt a sorozatban. A bajor élklub eddig 210 millió euróval gazdagodott. Ez az 54 hazai mérkőzés jegybevételével együtt a 300 milliót is meghaladja. A 2001-es BL-győztest 16 milliós “távolságból” követi a Manchester United és a Real Madrid. Az egy szezonon belüli rekordkereset is a Bayernhez kötődik: a 2001-es diadal évében 46 millió folyt be a kasszába. A legutóbbi bajnok FC Barcelona ezzel szemben “mindössze” 32 milliót zsebelt be a 2005/2006-os évadban.

E-csoport

A Real Madrid, akárcsak tavaly, ezúttal is a Lyon ellen kezdi meg a Bajnokok Ligája küzdelmeit. A spanyol sztárcsapatból alighanem senki sem emlékszik vissza jó szívvel az egy évvel ezelőtti nyitányra, tekintve, hogy a Real simán, 3-0-ra kikapott Franciaországban (zárójelben, halkan jegyezzük meg, a Real a visszavágón, Madridban sem tudta megverni zsinórban öt bajnoki címet szerző Lyont). “Nagyon figyelmesen kell majd játszanunk, ez a mostani mérkőzés egészen más lesz, mint a tavalyi” – figyelmeztette társait a franciák ásza, Juninho.


A brazil középpályás is tisztában van azzal, hogy ez a Real, már nem az a Real: a nyáron nem csupán nagy neveket, hanem valódi erősítést jelentő játékosokat igazolt a királyi klub. Fabio Cannavaro, Emerson, Ruud van Nistelrooy, Mahamadou Diarra és Jose Antonio Reyes költözött a Bernabeu-stadionba, és új az edző is, manapság Fabio Capello dirigál a Realnál. “Nehéz mérkőzés vár ránk szerdán, de ha úgy játszunk, mint a hétvégén a Levante ellen (4-1), akkor győzelemmel térhetünk haza” – nyilatkozta az említett bajnokin mesterhármast jegyző Nistelrooy. A térdsérüléssel bajlódó Michel Salgado kihagyja a Lyon elleni partit, helyettese a brazil Cicinho lesz.


A csoport másik mérkőzésén két kelet-európai együttes csap össze. A Dinamo Kijev és a Steaua Bucaresti is selejtezőből került a főtáblára. A rutinos BL-szereplőnek mondható ukrán egylet a Liepajas Metalurgs és a Fenerbahce, míg a tavaly az UEFA-kupában egészen az elődöntőig menetelő románok az NK Gorica és a Standard Liege kiverésével kerültek a Real Madrid és a Lyon társaságába.

F-csoport

A britek belügyként kezelik az F-csoportot. A Manchester United és a Celtic is itt kapott helyet, és már a nyitányon egymásba botlik az angol és a skót futball két legjelentősebb klubja – az európai színpadon először néz egymással farkasszemet.


A Manchester United egyébként eddig négyszer mérkőzött skót ellenféllel, egy döntetlen mellett három győzelmet számlál; a Celtic 12 angol csapat ellen megvívott találkozóból hatszor győztesként vonult le a pályáról. A múlt dicső, de ha BL-szereplést vesszük górcső alá, a jelen már nem annyira fényes. A Celtic még nem győzött idegenben a Bajnokok Ligájában, a “vörös ördögöknek” becézett angolok pedig képtelenek voltak megnyerni utolsó négy BL-meccsüket – tavaly nem kis meglepetést keltett, hogy Alex Ferguson fiai már csoportkörben elvéreztek. Hazai fronton nincs gond, manapság pláne, a MU eddig valamennyi mérkőzését megnyerte a Premier League idei kiírásában. A Celtic is gátfutó módjára ugrálja át az akadályokat, a számok nyelvén: az eddig megszerezhető 18 pontból 13-at szorgoskodott össze, és vezeti a skót ligát.


“Könnyen megtippelhető, hogy a United végez az első helyen a csoportban, a papírforma alapján a Celticnek a második helyet kellene megcsípne” – vázolta fel az esélyeket a legendás Pat Crerand, aki a 1960-as években a Celticben és a Unitedben is szerepelt. A brit csata mellett Köbenhavn-Benfica mérkőzésre kerül sor az F jelű kvartettben. A Köbenhavn, Rabóczki Balázs egykori csapata döntetlennel hangolt a BL-rajtra, jelenleg a negyedik a dán bajnokságban; a Benfica csak az utolsó előtti Portugáliában, igaz, eddig csak egy mérkőzést játszott és vesztett el. A lisszaboniak tavaly a negyeddöntőig meneteltek a sorozatban, ott a későbbi győztes Barcelona búcsúztatta őket.


G-csoport

A portugál labdarúgás másik állócsillaga, a 2004-es kiírást megnyerő FC Porto a sérült Ibson nélkül készül a CSZKA Moszkva elleni összecsapásra. Persze, így is lesz brazil bőven a “Sárkány-stadion” gyepén, tudniillik az FC Portóban – Ibsonnal együtt – kilenc, az orosz csapatban pedig négy brazil keresi a kenyerét. “Nagyon izgalmas mérkőzés lesz, de nem féltem a csapatunkat, megverhetjük a Portót” – nyilatkozta magabiztosan az egyikük, a CSZKA alkalmazásában álló Vagner Love, aki gólt szerzett Brazília Wales elleni barátságos találkozóján.


Az angol bajnokságot gyatrán kezdő Arsenal a Hamburg “vendégszeretetét” élvezi szerda este. Minden Arsenal-szurkoló nagy szívfájdalmára a csapatkapitány, Thierry Henry kihagyja a mérkőzést, a francia világ- és Európa-bajnok támadó a kedd reggeli edzésen dőlt ki a sorból, a lábfejét fájlalja. A helyén a fiatal Theo Walcott kaphat szerepet, bár valószínűbb, hogy Arsene Wenger menedzser az Emmanuel Adebayor, Robin van Persie csatárkettősnek szavaz bizalmat. Ami a Hamburgot illeti, Vincent Kompany és David Jarolim felépült a sérüléséből, viszont Rafael van der Vaart, Timothee Atouba és Juan Pablo Sorin legfeljebb csak szurkolhat a HSV első BL-fellépésén.

H-csoport

Az AC Milan – még Adrij Sevcsenko nélkül is – magasan kilóg a H-csoportból, igaz, a lombardoknak kétszer is meg kellett harcolniuk a BL-szereplésért: először is a bajnokságban, aztán az olasz futballbotrányban hozott ítélet után a selejtezőben. Tegyük hozzá: a kvalifikáció harmadik körében a Crvena Zvezda kiverése cseppet sem okozott gondot a lombardoknak, akik a nyitányon a Tőzsér Dánielt is a soraiban tudó AEK Athént fogadják. “A Bajnokok Ligája egy érdekes és nehéz sorozat. Az AEK-et illik komolyan venni, büszke csapat, a görögök arra készülnek, hogy legyőznek bennünket, persze, mi bízunk magunkban, tudjuk, mire vagyunk képesek” – nyilatkozta a brazil Serginho.


A Milan győzelemmel (Lazio, 2-1), az AEK döntetlennel hangolt a meccsre (Atromitosz, 1-1). A csoport másik összecsapásán az Anderlecht a Lille-t fogadja, a hazai csapatban feltehetően kezdőként kap szerepet a magyar válogatott Juhász Roland is. A tavalyi kiírásban egyik csapat sem élte túl a csoportkört, a sorsnak, a szerencsének köszönhetően most bármelyikük odaérhet a továbbjutást jelentő második helyre, de ez igaz lehet az AEK-re is.


Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló
Szerdai játéknap

E-csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Steaua (román)
Lyon (francia)-Real Madrid (spanyol)

F-csoport:
Manchester United (angol)-Celtic (skót)
Köbenhavn (dán)-Benfica (portugál)

G-csoport:
Porto (portugál)-CSZKA Moszkva (orosz)
Hamburg (német)-Arsenal (angol)

H-csoport:
Anderlecht (belga)-Lille (francia)
AC Milan (olasz)-AEK Athén (görög)


Valamenyi mérkőzés 20:45-kor kezdődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik