Élet-Stílus

Roger király lenyűgözte a világot

"Roger Federer legyőzhetetlen." Tulajdonképpen a világ valamennyi sportlapja, amely az amerikai nyílt teniszbajnokság férfidöntője kapcsán cikket jelentetett meg, leírta a fentebb citált mondatot.

Történelmi lecke

Federer kilenc Grand Slam-tornát nyert eddigi pályafutása során, és ezzel a vonatkozó örökranglista hatodik helyét foglalja el. Az élen Pete Sampras (14) tanyázik, a svájcit Roy Emerson (12), Björn Borg (11), Rod Laver (11) és Bill Tilden (10) is megelőzi.

US Open-győzelmével Federer bebetonozta magát a világranglista élén, immáron harmadszor zárja az évet a lista legelőkelőbb helyén. Pete Sampras (1993-1998) hatszor, Jimmy Connors (1974-78) ötször, John McEnroe (1981-84) négyszer, míg Ivan Lendl (1985-87, 89) – akárcsak a svájci menő – háromszor szilveszterezhetett világelsőként.


Roger király lenyűgözte a világot 1

Roger király lenyűgözte a világot 2

A világelső Roger Federer vasárnap virradóra sorozatban harmadszor ülhetett fel a trónra Flushing Meadowsban, s immáron kilencedik Grand Slam-győzelmét aratta. A 25 esztendős svájci újabb, már sokadik hőstettéről kiemelt helyen számolnak be a világ sportlapjai, illetve weboldalai. Az ATP hivatalos honlapja, az atptennis.com szokás szerint tartózkodott a bókoktól, hangzatos kijelentésektől, tárgyilagosan sorolja, miért is Federer a “király.”

A legendás Rod Laver nyomdokain

“Három Grand Slam-versenyt nyert meg az idén, a US Openen aratott sikere előtt az Ausztrál Opent és a wimbledoni bajnokságot is behúzta – az előbbit másodszor, az utóbbit sorozatban negyedszer nyerte meg. Federer Rod Laver 1969-es menetelése óta az első olyan teniszező, aki ugyanabban az évben mind a négy Grand Slam-tornán döntőt játszott.”

A sportsikerek anyagi gyarapodást is jelentenek a teniszben, főleg ezen a szinten, az ATP cikkéből kiderül, hogy Federer a végső győzelemért 1,1 millió dollárt vágott zsebre Flushing Meadows-ban; az idén már 6 milliót, pályafutása során pedig összesen 26 milliót ütögetett össze! Nem semmi.

Van Federer és vannak a többiek

No persze, Federer sem mindennapi jelenség a tenisz világában. “Az a félelmetes benne, hogy még mindig nincs a csúcson, folyamatosan fejlődik, egyre jobb” – nyilatkozta a svájci menőről a US Open döntőjében legyőzött Andy Roddick a Yahoo-nak. A nyomtatásban is megjelenő New York Times tudósításának már a címe is beszédes: “Federer a saját osztályában”, mely annyit tesz, hogy a svájci más klasszist képvisel, mint ellenfelei. Az újságíró ezt a cikkben is kifejti: “Andy Roddick esélytelen volt a döntőben Federer ellen.”

Akár egy svájci óra

Az olasz La Gazzetta dello Sport “Federer kilencedik alkalommal is fenomén” cím alatt számol be a US Open döntőjéről, és valóságos ódát zeng a svájciról. Az angol BBC amondó: “Nem volt meglepetés, ami vasárnap hajnalban történt, főleg annak tükrében, hogy Andy Roddick – a US Open-döntőt megelőzően – egy győzelme mellett tíz alkalommal kikapott Federertől.” A német Sport1 egyszerűen csak “Roger királynak” emlegeti a svájcit, a szintén német Bild internetes kiadása pedig úgy fogalmaz: “A teniszgigász svájci óra pontossággal veri meg sorra az ellenfeleit, és még mindig fejlődőképes!”

A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint Federer nem csak teniszezőnek “óriási, csodálatos, fantasztikus”, jósnak sem utolsó. “A US Open előtt úgy nyilatkozott, hogy Andy Roddick az idén jól teljesítményt fog nyújtani és döntős lesz.” Jelentjük: bejött a jóslat. Hiába no, Roger Federer nagyon ért a teniszhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik