Élet-Stílus

Szerb siker az Eb-döntőben

A szerb férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra nyert Magyarország ellen a belgrádi Európa-bajnokság döntőjében, ezzel megvédte címét.

Nem sikerült a visszavágás, a legutóbbi három világverseny fináléjában (világbajnokság, Világliga, Világkupa) mindig a szerbek győzték le Kemény Dénes együttesét, és most sem volt ez másképpen.

Elkobzott magyar zászlók

A belépésnél még a műanyagüveges ásványvizet sem engedték át az ellenőrzésre kirendelt személyzet határozott, bár ezzel együtt is udvarias tagjai, miközben a “rendes” nézőtéri kapuknál állítólag folytatódott a napok óta ismétlődő gyakorlat: azonnal elkobozták – mármint ha megtalálták az illetőnél – a magyar zászlót. Egy-két piros-fehér-zöld lobogó így is feltűnt az időközben gyakorlatilag teltházassá gyarapodott – vagy hatezer főt számláló – nézőtéren…

Maga a döntő a 149. mérkőzésként következett a kétoldalú vízilabdás kapcsolatok 1933 óta tartó történetében, s a jugoszláv, majd szerb-montenegrói alakulatok ellen igazán jó összmérleget hoztak össze a magyar válogatott csapatok, hiszen a 30 döntetlent és 42 vereséget bőségesen ellensúlyozta a 76 győzelem, s a 942-832-es gólarány.

A mérkőzés magyar szempontból kedvezőtlen előjellel indult, Kemény Dénes szövetségi kapitány kénytelen volt mellőzni a kétszeres olimpiai bajnok bombázót, Biros Pétert vállsérülés miatt, a másik kimaradó pedig Jászberényi Gábor lett, így – akárcsak a spanyolok ellen – egy kapussal, Szécsi Zoltánnal vágott neki a döntőnek a csapat.

Parádés kezdés

A bemutatásnál “persze” füttyszó fogadta a magyarokat, s tapsorkán a szerbeket, aztán szólt az első zajos “tetszésnyilvánítás” a vízi produkcióért is: amikor Varga Dániel az első ráúszásnál elhozta a labdát. Az első gól is magyar volt: a center Molnár Tamásé (0-1), gyorsan jött az egyenlítés emberelőnyből, majd ötméteres oda és máris 2-1. Aztán sokáig semmi, majd Varga Dénes pimaszul surranó lövése ért célt (2-2). S rögtön jött a báty, Dániel is, visszavette a csapat a vezetést (2-3). S ha az idősebbik Varga nem ront közelről, még nőhetett is volna az előny. Ami aztán nőtt is: Steinmetz Ádám centerezte a hálóba a labdát (2-4).

A folytatásban Fodor Rajmund közelről volt pontos (2-5), de hogy ne legyen túlságosan szép a dolog, a rivális is betalált, ráadásul – mivel a magyar akciók a meccs e szakaszában nem sikerültek – négyszer egymás után, s ismét a hazaiak vezettek (6-5).

Elpuskázott lehetőségek

A harmadik nyolc perc Madaras Norbert bal felső sarokban kikötő löketével indult (6-6), ám ugyanolyan szép volt a válasz is, aztán egy büntetőt is kaptak a szerbek, s immmár ők vezettek kettővel (8-6). Kásás Tamás tett róla – távoli remek bombával -, hogy szorosabb, a szemfüles és közelről eredményes ifjabb Varga pedig, hogy egyenlő legyen az állás (8-8). Kásás kapufájáért kár volt, s Varga Dániel pattintásánál is a hazaiakkal volt a “ketrecléc”, viszont jó volt a rosszban, hogy a szerbek sem tudták bevenni a magyar kaput.

Az utolsó negyedre tehát úgy jöhettek ki a felek, hogy még semmi sem dőlt el. A szoros emberfogás fórokat hozott, de főleg a pontatlan lövések, vagy éppen a kőkemény védekezés miatt sem itt, sem ott nem akart gól születni hosszú perceken át. Mérhető volt a feszültség parton, vízben egyaránt, a medencében sérülések, végleges cserés kiállítások is jelezték ezt. A játékrész felénél emberelőnyből aztán a vendéglátók csak betaláltak (9-8) sorra-rendre elvetélt magyar próbálkozások közepette. Valósággal forrt a víz, a szorosnál is szorosabb emberfogásban pofonok is csattantak, nagyobb gondot jelentett azonban a rossz helyzetkihasználás magyar részről. Fogyott az idő, egy percen belül jártak a csapatok, a szerbek nem tudtak mit kezdeni a támadással, jöhettek a magyarok, kilenc másodperc volt hátra, amikor maradt még egy lehetőség, de Kásás lövése célt tévesztett, nyert a házigazda, Eb-második Magyarország.

Nyilatkozatok:
Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: “Gratulálok a szerbeknek. Ilyen bíráskodás mellett is lett volna lehetőségünk megnyerni a mérkőzést. Több játékosunk ok nélkül kapkodott az egész mérkőzésen.”

Molnár Tamás, a magyar válogatott centere: “Egyelőre még minden nagyon zavaros, most nem is tudok mit mondani. Kell egy kis idő, amíg minden letisztul bennem.”

Eredmény, döntő:
Szerbia-Magyarország 9-8 (2-4, 4-1, 2-3, 1-0)
A magyar góldobók
: Varga Dénes 2, Molnár, Varga Dániel, Steinmetz Á., Fodor, Madaras, Kásás 1-1

A 27. Eb végeredménye:
1. Szerbia
2. Magyarország
3. Spanyolország
4. Románia
5. Olaszország
6. Görögország
7. Horvátország
8. Németország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Szlovákia
12. Szlovénia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik