Élet-Stílus

Vízilabda-Eb: álomdöntő előtt

A magyar és a szerb férfi vízilabda-válogatott különösebb megerőltetés nélkül jutott be a belgrádi Eb fináléjába. A vasárnap esti álomdöntőben az olimpiai bajnok és a világbajnokkal csap össze.

Történelmi lecke


Szerbia az Európa-bajnokságokon – Jugoszlávia néven – 3 aranyérmet, 8 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett, az összesített éremtáblázaton a negyedik helyet foglalja el. Jó leírni, hogy az élen Magyarország tanyázik, az eddigi termésünk: 12 arany, 4 ezüst, illetve 3 bronz. Reméljük, vasárnap az aranyérmek száma növekszik majd.

A Margitszigeten elveszített Világkupa-döntőt követően a magyar játékosok megbeszélésük során arra az elhatározásra jutottak: ha összefutnak a szerbekkel, felveszik az eléjük dobott kesztyűt, azaz ugyanolyan keményen, agresszívan pólóznak majd, mint Dejan Udovicsics fiai. Hogy ez a gyakorlatban mit is takar egész pontosan, vasárnap kiderül, valamin azonban tényleg változtatni kell, elvégre az olimpiai döntőt követően a szerbek a legfontosabb mérkőzéseken rendre kibabrálnak velünk.

Sima út a fináléig

Ahogy az előre borítékolható volt, a férfi vízilabdázás jelenlegi két legprímább csapata az Európa-bajnokságon is a fináléban néz majd farkasszemet egymással. Mind a két válogatott könnyedén vette az akadályokat, a kontinensviadal történései tűélésen megmutatták: a magyarokat csak a szerbek, a szerbeket csak a magyarok tudják legyőzni. A csoportküzdelmek során a házigazda az oroszokat 13-6-ra, a hollandokat 17-10-re, a szlovákokat 19-2-re, a spanyolokat 16-11-re, a románokat 13-5-re verte, majd az elődöntőben újra Romániával mérte össze az erejét, és ezúttal 13-6-ra diadalmaskodott.


Kásás Tamásék könnyed csuklógyakorlattal, a szlovénok 23-6-os legyőzésével kezdték az Európa-bajnokságot, majd simán elintézték Horvátországot (16-11), Olaszországot (13-6), Görögországot (10-8) és Németországot (20-10), a döntőbe jutásért pedig Spanyolországot süllyesztették el egy újabb izgalommentes, habkönnyű mérkőzésen (16-10).

Optimstán állnak a feladathoz

“Nekünk arra kell gondolnunk, hogy mi vagyunk az Európa-bajnokok és azok is maradunk, ha a legjobbunkat nyújtjuk. Idehaza pedig végképp minden erre kötelez bennünket” – fogalmazott Dejan Udovicsics, a szerbek szövetségi kapitánya.


Ide tartozik, hogy a hazaiak el sem tudják képzelni, hogy – 2001 és 2003 után – sorozatban harmadszor ne az övék legyen az Európa-bajnokság győztesének járó aranyérem. Persze, mi is így vagyunk ezzel. A csapat megfelelően felkészült a döntőre, és remélhetőleg Kemény Dénes legényeit a várhatóan pokoli hangulat sem hozza majd zavarba.


“A bögyünkben vannak a szerbek mindenekelőtt a Világkupa-döntőben elszenvedett vereségünk miatt – mondta Varga Dániel, aki a spanyolok elleni elődöntő legjobbja volt. – A csapatban mindenki fogadkozik, hogy visszaadjuk nekik a kölcsönt, méghozzá itt, Belgrádban.” Nos, úgy legyen…!

Európa-bajnokság, Belgrád, döntő:
Szerbia-Magyarország, vasárnap, 20:15

Ajánlott videó

Olvasói sztorik