Élet-Stílus

Budapestre hozza Mozartot a bécsi operaház

A Bécsi Állami Operaház mutatja be szeptember 16-án Mozart egyik leghíresebb operáját, a Figaro házasságát koncertszerű előadásban a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

“Rendkívül megtisztelő, hogy a Bécsi Állami Operaház ellátogat hazánkba, és büszkék vagyunk rá, hogy a Művészetek palotájában lépnek fel” – tájékoztatta az MTI-t a Művészetek palotája sajtóosztálya.

Mint elmondták, olyan sztárok is Magyarországra érkeznek, mint Ulf Schirmer karmester vagy Wolfgang Bankl énekes, aki Figaro szerepét alakítja majd.

Már egy nappal az előadás előtt, szeptember 15-én Budapestre jön Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház intendánsa, aki még nem járt a Művészetek Palotájában, most azonban lesz ideje alaposan szemügyre venni az intézményt.

A háromszáz éves Bécsi Állami Operaház műsorán évadonként mintegy hatvan opera és balett szerepel. Az intézmény élére 1992-ben kinevezett igazgató, Ioan Holender hosszú távra szerződtet fiatal énekeseket, akik állandó együttest alkotnak. A hagyományos repertoáron kívül nagy hangsúlyt fektetnek a XX. századi és a kortárs művekre, valamint a gyerekeknek szánt előadásokra is.

Beaumarchais Egy őrült nap, avagy Figaro házassága című darabját II. József császár betiltotta, Mozart mégis ezt a komédiát választotta új operája alapjául. A Figaro házasságát 1786-ban mutatták be, és olyan nagy sikert aratott, hogy külön császári rendeletben kellett megtiltani az egyes számok megismétlését, mivel a közönség minduntalan ezt követelte, s az opera így szinte végtelen hosszúságúra nyúlt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik