Élet-Stílus

Történelmet írt a Nationalelf

A hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmet szerzett német válogatott az Európa-bajnoki selejtezők második körében gólzáporos győzelmet aratott San Marino ellen. A sajtó a válogatott legnagyobb arányú idegenbeli győzelmét ünnepli, és Michael Ballackot, aki újra betalált.

A német csapat, az új edző Joachim Löw irányítása alatt a harmadik mérkőzését is megnyerte, ráadásul ezeken egyetlen egy gólt sem kapott. Érthető, hogy ünnepel a sajtó, hiszen Kloséék még soha nem lőttek idegenben játszott találkozón 13 gólt. Ráadásul betalált a nyáron a Chelsea-hez igazolt Michael Ballack is, aki hat meccs óta nem volt eredményes.

A németek legjobbja a négygólos Lukas Podolski volt, aki az írek ellen győztes mérkőzés egyetlen találalát szerezte. Előkelő társaságba került a fiatal német támadó, aki az egyesületénél rendre csak a kispadon kap helyet. Korábban mindössze nyolc válogatott játékosnak sikerült egy mérkőzésen négy gólt lőnie. Az abszolút német rekord azonban nem forgott veszélyben: azt Gottfried Fuchs tartja, aki egy meccsen tízszer volt eredményes. A Bayern fiatal csatárán kívül még hárman dupláztak: Schweinsteiger, Hitzlsperger és a vébé-gólkirály Miroslav Klose.

Joachim Löw még azt is megengedhette magának, hogy a második játékrészben pihentette a csapat két legnagyobb sztárját: a számos megkeresés ellenére Brémában maradó Klosét és Michael Ballackot. A 6-0-s első félidő után sem kapcsoltak vissza a németek, és folyamatosan támadták a civilben egyetemi hallgató Aldo Simoncini kapuját. A mérkőzés előrehaladtával a miniállam játékosai – köztük egyetlenegy profival – kezdtek elfáradni, és gyakorlatilag egykapuzott a Nationalelf. A vége 13-0 lett, ami az Eb-selejtezők történetében is abszolút rekordnak számít. Korábban a Spanyolország–Málta (12-1) találkozó volt a csúcstartó.

Azzal természetesen mindenki tisztában van, hogy a továbbiakban sokkal nehezebb feladatok várnak a Nationalelfre. A németek az idei évben még három selejtezőt játszanak, és mindegyiket idegenben. A ciprusi válogatott ellen feltehetően nem nagyon fognak megszenvedni, de a szlovákokkal és a csehekkel már sokkal nehezebb dolguk lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik